Z rezortu spravodlivosti sa stal rezort šikany voči nepohodlným sudcom

Z rezortu spravodlivosti sa stal rezort šikany voči nepohodlným sudcom Ilustr. foto: ÚV SR

Dnešná tlačová beseda premiéra Roberta Fica s ministrom Borisom Suskom podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) ukázala, že z rezortu spravodlivosti sa stal rezort šikany voči nepohodlným sudcom a rezort obhajoby trestne stíhaných osôb, ktoré sú blízke Ficovi. Všetko, o čom by malo byť ministerstvo spravodlivosti, bolo dnes na tlačovej besede popreté.

„Minister Boris Susko dostal slovo až po tom, ako sa trestne stíhané osoby obhájili a šírili šikanózne vyjadrenia voči nepohodlnému sudcovi. Ak aj sudca pochybil, existuje na to štandardný nástroj, ktorý má minister k dispozícii, a teda podanie na Najvyšší správny súd. Ten vždy v primeranom čase rozhodne,“ povedala poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková.

Dnešná situácia jej pripomenula minulosť, keď Štefan Harabin ničil povesť sudcom, ktorých chcel odstrániť z justície. Vtedy mal však podľa nej ešte jeden nástroj, ktorý mohol okamžite použiť. „Okamžite zastaviť sudcom činnosť, čo dnes ministerstvo našťastie nemá. Ale som presvedčená o tom, že keby malo, okamžite by tieto najhrubšie nástroje voči nepohodlným sudcom použilo,“ vysvetlila M. Kolíková s tým, že to, čo sa dnes dialo, treba jednoznačne odsúdiť.

Dnešná tlačová beseda mala podľa jej slov aj niekoľko pozitív. A teda, že Fico vníma, že novela Trestného zákona môže napokon skončiť tak, že bude čiastočne alebo aj celá protiústavná. Rovnako pozitívne je vyjadrenie ministerstva, že kým o tom Ústavný súd nerozhodne, nebude pokračovať v žiadnej aktivite. „Hanebné je však to, že Fico prichádza s myšlienkou restoratívnej justície alternatívnych trestov, ako keby sme to tu doteraz nemali. Veď sme sa tým na ministerstve zaoberali dlhé roky s tým, že alternatívne tresty treba, no s probačnými úradníkmi. Vyjadrenia Fica sú však dôkazom, že o žiadnu restoratívnu justíciu mu nikdy nešlo, ale len o amnestiu pre jeho blízkych ľudí,“ uviedla Mária Kolíková. Dnešné vyjadrenia považuje za signál, že sa na Slovensku neoplatí bojovať proti korupcii. „Existujú ľudia, ktorí svoje životy zasvätili justícii, za čo nemôžu byť šikanovaní a hanení. No keď sa k moci dostanú ľudia, ako sú Fico a spol., zlikvidujú im životy,“ dodala na záver.