Nevybavujte deťom zbytočne pas, do mnohých krajín im stačí detský občiansky preukaz

Nevybavujte deťom zbytočne pas, do mnohých krajín im stačí detský občiansky preukaz Ilustr. foto: MV SR

MV SR z dôvodu avizovaného zvýšenia správnych poplatkov od 1. apríla čelilo už od začiatku roka mimoriadne veľkému počtu žiadostí o vydanie cestovného pasu. 

Žiaľ, personalizačné kapacity, napriek smenám, ktoré presahujú pracovné doby, nestačia na to, aby sa dodržala 30-dňová lehota vo všetkých prípadoch, ktorá sa takto predlžuje o niekoľko dní.

Ministerstvo vnútra robí maximum preto, aby sa lehoty nepredlžovali, aby naši občania mohli vycestovať na dovolenky tak, ako si to naplánovali.

TIP PRE RODIČOV S MALÝMI DEŤMI

Pripomíname, že občania Slovenskej republiky pre plnohodnotné cestovanie v rámci EÚ a schengenu môžu využiť platný občiansky preukaz s fotografiou, a to aj deti. Možnosť vydať OP aj dieťaťu existuje od roku 2019. Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa OP vydáva s platnosťou na 5 rokov, občanovi mladšiemu ako 6 rokov možno vydať OP s platnosťou na 2 roky.

Detský občiansky preukaz s fotografiou je možné použiť pri cestovaní v rámci Európskej únie a tiež do ďalších štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú, čiže rovnocenne ako v prípade občanov starších ako 15 rokov.

Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský OP.