DÔLEŽITÁ ZMENA: Po novom môžu brigádovať už aj žiaci hneď po skončení povinnej školskej dochádzky

DÔLEŽITÁ ZMENA:  Po novom môžu brigádovať už aj žiaci hneď po skončení povinnej školskej dochádzky Ilustr. foto: Omediach.com

Žiaci končiaci povinnú školskú dochádzku, budú mať možnosť konečne brigádovať bez toho, aby si museli predtým prejsť zbytočným byrokratickým procesom alebo brigádovať na čierno. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) totiž do národnej rady predložila pozmeňujúci návrh k Zákonníku práce, ktorým celý proces zjednodušuje a v tomto prípade už nevyžaduje povolenie od inšpektorátu práce, čo je pre žiakov končiacich povinnú školskú dochádzku veľmi dobrá správa. Návrh zároveň výrazne odbremení aj zamestnávateľov a pomôže im s nedostatkom zamestnancov počas dovolenkovej sezóny. Za návrh dnes hlasovali okrem opozičných aj koaliční poslanci.

 

Dnes je možné zamestnať mladých ľudí až po ukončení povinnej školskej dochádzky a teda až po 31. auguste. Po novom budú môcť brigádovať už od začiatku júla a teda hneď po skončení posledného dňa vyučovania v poslednom roku povinnej školskej dochádzky. „Zároveň už v tomto prípade nie je potrebné byrokratické povoľovanie inšpektorátom práce.“ vysvetlil M. Viskupič s tým, že zamestnávateľom tak uľahčíme prijať na brigádu absolventov základných škôl a tým zas umožníme privyrobiť si a získať prvé pracovné skúsenosti a aspoň čiastočne okúsiť pracovný život dospelých. „Štát to nebude stáť nič, naopak, bude na tom ešte profitovať. Pomôže podnikateľom, zamestnancom aj ekonomike a nestojí ani euro z verejných zdrojov,“ dodal na záver Marián Viskupič.

Prvé brigády sú pre mladých ľudí jedným z prvých významných krokov. V prvom rade im dajú možnosť privyrobiť si a mať aj vlastné peniaze, v druhom spoznať pracovný svet dospelých a naučiť sa do istej miery aj zodpovednosti.

„Dnes strana SaS dokázala, že aj pravicová politika s riešeniami má v parlamente svoje miesto. Po našich návrhoch na zníženie daní pre benzín a naftu, ochranu druhého piliera, pomoci pre malé firmy, sme priniesli riešenie, ktoré pomôže ľuďom- v prvom rade mladým, v druhom rade zamestnávateľom. Po predstavení tohto nášho návrhu sme dostali stovky správ od mladých ľudí, ktorí nám ďakovali. Dnes môžem s hrdosťou oznámiť, že tento návrh, prešiel so širokou podporou všetkých politických strán. Je to prvý opozičný návrh, ktorý prešiel v tomto volebnom období. Považujem to za dobrý signál, že sa aj v tejto mimoriadne napätej dobe vie parlament zhodnúť na opatreniach pre ľudí. Politici tu nie sú len pre pracujúcich ľudí či pre seniorov, záležať nám musí aj na mladej generácii, ktorá po prvýkrát prichádza práve prostredníctvom brigád do kontaktu so svetom dospelých. Treba im preto tento štart čo najviac zjednodušiť, aby už v mladom veku nemuseli zápasiť s byrokraciou,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Cieľom SaS bolo vždy pomáhať ľuďom žiť a pracovať spravodlivo. Dôležitou skupinou sú podľa poslanca NR SR za SaS Mariána Viskupiča aj mladí ľudia, ktorí sa tu v budúcnosti rozhodnú študovať, žiť a pracovať a budú hnacím motorom ekonomiky. „Nemôžeme im už v takom mladom veku komplikovať nástup na pracovný trh. Ten by mal byť pre nich čo najjednoduchší, aby si boli vedomí toho, že štát na nich myslí a myslieť bude,“ povedal.