SaS: Vláda opäť raz rieši zločincov. Odmietame za to hlasovať

Poslanci sa dnes zišli na mimoriadnej schôdzi, aby opäť riešili zločincov. Vláda totiž predložila ďalšiu, už štvrtú novelu Trestného zákona, ktorou sa tento raz vysporadúva s výhradami Európskej komisie. S tými výhradami, na ktoré sme koalíciu opakovane upozorňovali a dookola pred nimi varovali. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva koalíciu, aby konečne vysvetlila občanom, prečo 90 percent jej energie venuje kriminálnikom. Vládni poslanci dnes zrejme čakajú, že im opozícia pomôže spackanú novelu Trestného zákona opraviť, SaS ju však nepodporí.

Z grémia je podľa predsedu SaS Branislava Gröhlinga jasné, že hlas opozície bude aj na aktuálnej mimoriadnej schôdzi potlačený. „Ak vraj budeme rečniť pridlho, koalícia bude skracovať rozpravu a opozičným poslancom brať slovo. A to len preto, aby mohli koaliční poslanci opraviť zbabraný zákon a vrátiť sa na dovolenky,“ povedal.

Pred voľbami koaličné strany sľubovali voličom všetko možné - lacné potraviny, lacné hypotéky, sociálny štát, dobré vládnutie. „Nikto z nich však ľuďom nesľuboval lepšie podmienky pre zločincov, nižšie tresty pre kriminálnikov či kratšie premlčacie doby pri zločinoch. Prečo je pomoc zločincom jedinou prioritou vlády? Dnes túto tému riešime opäť,“ uviedol Branislav Gröhling, ktorý sa zároveň pýta, či si iní ľudia nezaslúžia pozornosť vlády. „Slobodné mamičky, deti v inkubátoroch v Košiciach, na ktoré ľudia robili zbierku, mladé rodiny, ktoré platia drahé hypotéky či každý jeden občan, ktorému koalícia vzala zubné benefity, zvýšila dane a poplatky či stále nemá sľúbené lacné potraviny,“ dodal s tým, že toto musí vláda vysvetliť voličom.

Nie je to podľa B. Gröhlinga po prvýkrát, čo v národnej rade hovoríme o listoch z Európskej komisie, menujeme konkrétne paragrafy, ktorými koalícia porušila európske predpisy či poukazujeme na to, že koalícia vytvára živnú pôdu pre korupciu a podvody. „Je to ale po prvýkrát, čo vláda priznala, že sme mali v opozícii celý čas pravdu. Že úplne zbabrali trestnú novelu, nezodpovedne ohrozili eurofondy a pred celou Európou urobili zo Slovenska národ, ktorý mení zákony tak, aby mohli európske peniaze rozkrádať,“ priblížil predseda SaS.

Vláda a minister Boris Susko dostali podľa Márie Kolíkovej spravodlivosť na Slovensku na lopatky. Z Trestného zákona urobili trhací kalendár a nedokážu urobiť zmenu tak, aby bola novela platná a účinná. „Nevieme, čo platí, a to prospieva len páchateľom trestnej činnosti. V tomto chaose je ťažké, aby sa prokurátori, vyšetrovatelia či sudcovia pripravili na to, čo ich čaká,“ povedala podpredsedníčka SaS Mária Kolíková. Fica aj Suska Európska komisia vystrašila tým, že prídeme o eurofondy. Ešte aj tlak, ktorý vyvinuli na Ústavný súd, sa podľa jej slov obrátil proti nim. M. Kolíková je presvedčená, že sa mal Ústavný súd obrátiť na Európsky súdny dvor.

„Európska komisia vyslala Slovensku jasný odkaz, že ak bude daná trestná novela platiť, prídeme o eurofondy. Vystrašený Fico teraz robí rýchlu, ale chybnú nápravu, pretože to, čo pripravili, nie je v smernici, ktorú sa snažia rešpektovať,“ uviedla M. Kolíková. Ako ďalej vysvetlila, definícia, ktorú pripravili, neobstojí, je urobená narýchlo, bez konzultácie s odborníkmi, s vyšetrovateľmi, prokurátormi, sudcami. Premiér Fico takto opäť vyslal všetkým jasný signál, že pre vládu nie sú dôležité záujmy Slovenska, ale záujmy koalície. „Toto je fiasko v priamom prenose. Takéto rýchle rozhodnutie v právnom štáte neobstojí,“ dodala podpredsedníčka SaS.