Kontroverzné nominácie do Rady STVR patria na verejné vypočutie, Machala je škandál

Kontroverzné nominácie do Rady STVR patria na verejné vypočutie, Machala je škandál Ilustr. reprofoto RTVS

Ministerka kultúry robí všetko pre to, aby nikto neveril novej verejnoprávnej televízii. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) tak reaguje na nových členov Rady STVR, ktorí boli vo štvrtok vymenovaní. Podľa SaS je nominácia Machalu s Krošlákom absolútne nevhodná.

 

Vymenovanie politikov alebo ľudí s kontroverznou minulosťou do orgánov novej verejnoprávnej televízie bez verejného vypočutia je neakceptovateľné. Zaručene to bude viesť k zníženiu dôveryhodnosti tejto inštitúcie. SaS preto vyzýva vládu a najmä ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby svoje nominácie do Rady STVR prehodnotili.

„Ak by išlo vláde o vytvorenie dôveryhodnej verejnoprávnej inštitúcie, nevymenovala by do Rady STVR politicky aktívnych ľudí a ľudí s pochybnou minulosťou na základe neverejného výberového konania,” hovorí poslanec NR SR a predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že práve vysoká dôveryhodnosť mala byť deklarovaným cieľom súčasnej vládnej koalície. Kontroverzné nominácie podľa neho patria na verejné vypočutie. „Ministerka a hlavne takíto nominanti by mali nájsť v sebe dosť odvahy, aby sa predstavili na verejnom vypočutí pred celou verejnosťou. Ak sa o nich bude spoločnosť dozvedať len z dvojvetných tlačových vyhlásení, v nikom to dôveru nevzbudí,“ dodáva B. Gröhling.

Tímlíder SaS pre kultúru René Parák je presvedčený, že politickí nominanti Machala a Krošlák do Rady STVR nepatria. „Títo kandidáti si musia uvedomiť, že aj na základe ich minulého pôsobenia budú občania a občianky Slovenskej republiky vnímať STVR a od toho sa bude odvíjať ich dôveryhodnosť,” hovorí René Parák.

„Lukáš Machala je dnes po ministerke najvyšším predstaviteľom ministerstva, na sociálnych sieťach je dlhodobo politicky aktívny a zároveň je bývalým členom politickej strany. Pán Jozef Krošlák bol zas v minulosti hovorcom Vladimíra Mečiara. Na takúto funkciu sú absolútne nevhodní,“ myslí si René Parák a dodáva, že všetko by sa vyjasnilo práve na verejnom vypočutí.

Ministerka vo štvrtok vymenovala do Rady STVR štyroch nominantov, ďalších piatich bude podľa zákona voliť plénum NR SR. Ich voľbe by malo predchádzať verejné vypočutie kandidátov na Výbore NR SR pre kultúru a médiá.