Stanovisko VšZP k nariadeniu preložiť ozdravný plán

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) berie na vedomie nariadenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) predložiť ozdravný plán a bude v tejto veci plne súčinná.

VšZP už teraz disponuje súborom úsporných opatrení, v rámci ktorých identifikuje tie, ktoré môžu priniesť maximálnu možnú mieru úspor bez toho, aby došlo k dopadu na poistencov.

„Už pri tvorbe obchodno-finančného plánu sme špecifikovali možné riziká, ktoré sa môžu v priebehu roku 2024 prejaviť v činnosti VšZP a tieto riziká sa dnes materializujú,“ konštatuje predstavenstvo VšZP.

„S ÚDZS aj s Ministerstvom zdravotníctva SR komunikujeme v tejto veci už niekoľko týždňov a vždy sme boli súčinní. Vytvorili sme pracovnú platformu na aktívny monitoring hospodárskeho vývoja, identifikáciu najrizikovejších oblastí a návrhy opatrení, ako aj ich následné vyhodnocovanie. Návrhy konkrétnych opatrení sme ÚDZS aj opakovane predložili. Akceptujeme rozhodnutie ÚDZS uložiť nám povinnosť predložiť ozdravný plán a bezodkladne tak urobíme. Našich poistencov chceme ubezpečiť, že zdravotná starostlivosť pre nich nie je ohrozená,“ vyhlásilo predstavenstvo VšZP.