SaS: Prebieha Okupácia 2024, SaS a občiansky sektor organizujú spomienkovú akciu

Slovensko práve dnes čelí novej okupácii, ktorej úlohou je vziať nám hrdosť, nádej a slobodu. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) preto symbolicky na 21. augusta zvoláva spomienkovú akciu pri príležitosti vpádu vojsk Varšavskej zmluvy.

 

Poslanec za SaS Alojz Hlina a režisér Nikita Slovák pozývajú širokú verejnosť stredu, aby sa spoločne 21. augusta postavili na Námestie SNP. Tam pred 46 rokmi vtrhli vojská Varšavskej zmluvy a Sovietsky zväz tak vojenskou inváziou odštartovali proces normalizácie. „Tento dátum a jeho udalosti nás zásadne poznačili na dlhé roky. Spoločnosť, ktorá bola čoraz viac slobodná, násilne zviazali. Dnes sa deje veľmi podobný proces a som rád, že sa spája občiansky sektor s tým politickým a spolu si budeme pripomínať, čo vládnuca trieda spravila vtedy a čo nám hrozí aj dnes,“ hovorí poslanec A. Hlina.

Podľa Alojza Hlinu treba vládnej garnitúre pravidelne pripomínať, že Okupáciu 2024 nechceme a nedovolíme. „Táto koalícia vtrhla do našich životov a chce nám diktovať, čo máme robiť, ako máme robiť a s kým máme robiť. Tomu sa musíme postaviť aj symbolicky a preto som rád, že sa občiansky sektor do tohoto protestu zapojí tiež,“ hovorí Hlina.

Režisér a občiansky aktivista Nikita Slovák pripomína, že následky roku 1968 cítime dodnes aj na nižšej životnej úrovni. „Vpádom vojsk varšavskej zmluvy sme zo dňa na deň prišli o hrdosť, nádej a slobodu. Mnohí sme stratili kontakt s priateľmi a rodinami v zahraničí,“ dodáva.