Stanovisko VšZP k tlčovke SaS k téme: Ďalšie zlyhania ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa ostro vyhradzuje voči nepravdivým výrokom a nepodloženým informáciám, ktoré odzneli na tlačovej konferencii strany SaS dňa 6. 9. 2024. Zlyhania predchádzajúcich vedení sa zo strany predstaviteľov SaS neoprávnene prisudzujú súčasnému vedeniu, ktoré im čelilo od nástupu do funkcie.

VšZP zastáva názor, že uvedená tlačová konferencia mohla mať za cieľ vplyvom politickej aktivity priamo ovplyvniť súčasné konanie Úradu pre dohľad so zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vo veci podaného rozkladu VšZP voči rozhodnutiu ÚDZS vypracovať a predložiť na schválenie ozdravný plán. VšZP vyzýva politikov, aby prestali spochybňovať nezávislé rozhodovanie ÚDZS. Mnohé z výrokov predstaviteľov strany SaS VšZP vníma ako ovplyvňovanie vrcholiacej prepoisťovacej kampane. Takéto konanie považuje poisťovňa vzhľadom na ich postavenie za účelové, zavádzajúce, neakceptovateľné a hrubo poškodzujúce dobré meno VšZP.

VšZP už v súčasnosti aplikuje a intenzívne pracuje na implementácii viacerých mitigačných opatrení, ktorých pozitívny finančný dopad sa prejaví v budúcich obdobiach. Za dôležité považujeme spomenúť, že očakávaná skutočnosť a priebežný výsledok hospodárenia v porovnateľnom období roka 2023 bol výrazne horší ako v roku 2024, pričom výhľadové nesplnenie obchodno-finančného plánu ÚDZS v danom období nepovažoval za relevantné pre skúmanie dôvodov na nariadenie ozdravného plánu. VšZP využila svoju možnosť ako účastníka konania podať opravný prostriedok voči rozhodnutiu ÚDZS vypracovať a predložiť na schválenie ozdravný plán.

V súvislosti s tvrdeniami ohľadom kontrolnej činnosti VšZP uvádza, že podľa dostupných údajov, ktoré zverejnil ÚDZS v rámci Správy o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2023, dosahovala VšZP za posledné dva roky najvyššiu úsporu z kontrolnej činnosti, a to na úrovni 7 %. V súčasnosti (za obdobie 1-6/2024) sa úspora kontrolnej činnosti pohybuje nad úrovňou 8 %, čo je v príkrom rozpore s tvrdeniami, ktoré zazneli na TK strany SaS.

Aktuálne vedenie VšZP v máji predikovalo stratu na základe dostupných údajov do konca roka 2024 vo výške 149 miliónov eur. V súčasnosti je predpokladaná strata do konca roka 2024 vo výške 99 miliónov eur. Ďalšie pripravované mitigačné opatrenia majú reálny potenciál naďalej zlepšovať pozitívny výhľad v oblasti hospodárenia. Zároveň odmietame, že VšZP nebola schopná plniť si svoje záväzky voči poskytovateľom ako uviedli predstavitelia strany SaS, nakoľko aj samotný predseda ÚDZS deklaroval opak.

Vyjadrenia pani Cigánikovej aj pána Szalaya ako osôb dlhodobo pôsobiacich v segmente zdravotníctva, by mali odrážať komplexný pohľad na sektor a jeho potrebu dofinancovania ako celku. Preto nás zaráža, že sa uchyľujú k účelovému ohýbaniu faktov, tvorbe fabulácií v snahe vytvoriť negatívne vnímanie VšZP v očiach verejnosti.

V súvislosti tvrdeniami ohľadom nehospodárnych zmluvných vzťahov VšZP uvádza, že tieto boli vyrokované predchádzajúcim vedením, pričom tieto zmluvy nebolo možné vzhľadom na ich dohodnutú platnosť jednostranne upraviť. VšZP pravidelne komunikuje so svojimi zmluvnými partnermi o cenových a finančných podmienkach zmluvného vzťahu, priebežne sleduje efektivitu a  vyvíja maximálne úsilie na ich úpravu spôsobom reflektujúcim zásadu hospodárnosti. V súčasnosti sú predmetom rokovaní viaceré alternatívy, k podrobnostiam sa však VšZP nebude bližšie vyjadrovať. Pre VšZP je prvoradé zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v dostupných termínoch. VšZP transparentne zverejňuje zmluvy v plnom rozsahu na svojom webovom sídle.