SaS: Vláda by nemala zneužívať povodne na útoky

Podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba povedal, že od štátu bude žiadať kompenzáciu škôd. Poslanci SaS Alojz Hlina a Juraj Krúpa vláde vyčítali, že namiesto toho, aby sa stopercentne venovala svojim úlohám, využíva prírodnú katastrofu na útoky voči politickým oponentom a médiám.

„Samospráva už aj v minulosti preukázala, že vie chytiť opraty do rúk a keď je problém, vieme robiť tak, aby sme ochránili naše obyvateľstvo. To sa stalo aj v tomto prípade,“ povedal župan Juraj Droba. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja sa zúčastní aj zasadnutia krízového štábu na Úrade vlády o 15:30, kde bude vláde tlmočiť najurgentnejšie potreby župy. „Budem prosiť štát o kompenzáciu, náhrady škôd tak, aby sme mohli sprevádzkovať naše školské a sociálne zariadenia,“ povedal.

Zrátanie celkových škôd je podľa Drobu na štáte. „Prvý odhad, keď sme sa pozreli len na stupavský, malinovský park, škody na budovách škôl a v domove sociálnych služieb, tak skromný odhad je, že bude presiahnutý jeden milión eur. Obávam sa však, že tie škody budú ešte vyššie,“ uviedol na tlačovej besede.

Poslanec Alojz Hlina poznamenal, že ľudia by mali mať právo, aby im vládli takí politici, ktorí vedia aspoň trochu predvídať. „Nečakáme Nostradamov, ale kompetentných ministrov, ktorí vedia objektívne vyhodnocovať fakty a na základe nich postupovať. Nie tak, že sa splašia a reagujú. To je presne to, čo minister Taraba robil. Ešte v stredu rozhadzoval rukami, že kde je tá tisícročná voda. Odrazu si dal nepremokavú bundu a stal sa hrdinom,“ popísal.

„Situácia je pod kontrolou nie preto, že si páni Taraba a Šutaj-Eštok dali nepremokavé bundy. Veci fungujú vďaka všetkým zložkám, ktoré sa na opatreniach podieľajú. Verím, že sa nezopakuje to, čo sa dialo na oslavách SNP, keď dali ľuďom, ktorí boli v službe od štvrtej rána do deviatej večer jednu bagetu,“ upozornil Alojz Hlina.

Hlina vláde spolu s poslancom Jurajom Krúpom vytkol, že ešte aj prírodnú katastrofu dokáže zneužiť na politický zápas. „V tejto veci nemá zmysel urážať nejaký politický subjekt, nemá zmysel niekoľkokrát spomínať vydavateľa nejakého denníka,“ povedal Hlina. „Strácajú tým čas, namiesto toho, aby sa stopercentne venovali úlohám, ktoré vyplývajú z ich funkcií,“ doplnil Juraj Krúpa.

„Treba sa poďakovať zložkám, hasičom, policajtom, dobrovoľníkom, všetkým, ktorí sa na opatreniach proti záplavám podieľajú. Máme trochu aj šťastie, že voda je u nás menšia, ako v Česku alebo v Poľsku. Vyjadrenia Tomáša Tarabu o tom, že situáciu zvládame lepšie ako naši susedia považujem za urážku našich partnerov,“ povedal poslanec Krúpa. Pripomenul, že okrem nasadenia bezpečnostných zložiek pomáha aj technika. „Tá je veľmi dôležitá a potrebná. Nemôže sa nakupovať tak, ako to robí ministerstvo vnútra, ktoré ide kúpiť hasičské autá a materiál za 46 miliónov od firmy, ktorá nemá ani telefón, ani sídlo, ani tržby. Čo sa stane, keď potom v krízových situáciách zistíme, že sme nenakúpili to, čo sme potrebovali?,“ opýtal sa. SaS žiada, aby nákup rezortu vnútra preveril Úrad pre verejné obstarávanie. „Táto vláda sa nemôže správať spôsobom po nás potopa,“ povedal Krúpa.

Alojz Hlina kritizoval aj postoj Tomáša Tarabu k problémom, ktoré so sebou prináša zmena klímy. „V SNS túto tému ignorujú. Nech je pre nich fackou, že v prírode sa niečo deje, aj to, že budovu Ministerstva športu a cestovného ruchu, ktorú si prenajali na drahé peniaze zaplavuje,“ dodal.