Ministerstvo športu je pod vodou. Keketi musí odstúpiť od nevýhodnej zmluvy (FOTO, VIDEO)

Ministerstvo športu je pod vodou. Keketi musí odstúpiť od nevýhodnej zmluvy (FOTO, VIDEO) Ilustr. foto: FB Bratislavský kraj

Ministerstvo cestovného ruchu a športu si nevýhodne prenajíma kancelárske priestory na nábreží Dunaja. Potvrdzuje to aj aktuálna situácia. Budova je zaplavená. Podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Marián Viskupič upozorňuje, že takto pripravila Slovenská národná strana (SNS) slovenský šport o viac ako pol milióna eur ročne. Vyzýva preto ministra Dušana Keketiho, aby okamžite od nevýhodnej nájomnej zmluvy odstúpil.

„Ešte na jar sme viackrát upozornili na to, že priestory, kde sídli novovzniknuté ministerstvo športu sú predražené a nechránené pred povodňami. Andrej Danko a minister Dušan Keketi vďaka prenájmu týchto zatopených priestorov pripravujú slovenský šport každoročne o vyše pol milióna eur,“ povedal podpredseda SaS-ky a poslanec Marián Viskupič.

Päťsto tisíc eur, ktoré mohli ísť do nášho športu, podľa Viskupiča dnes plávajú dole Dunajom. Na predražený nájom upozorňoval poslanec už pred štyrmi mesiacmi. „Už v máji sme poukazovali na to, že tieto priestory nie sú ochránené pred zvýšenou hladinou Dunaja, že nie sú chránené Bratislavskou protipovodňovou bariérou,“ povedal.

Najhoršie podľa neho je, že tieto zatopené priestory sú minimálne dvakrát drahšie, ako musia byť. „Za prenajatý meter štvorcový tu platí štát - teda my všetci - 20 eur mesačne. Pre porovnanie, čoskoro sa bude sťahovať ministerstvo školstva. To si dokázalo len neďaleko nájsť normálne priestory za polovicu. Čiže ministerstvo športu má zatopené priestory za 20 eur, ministerstvo školstva má priestory na úrovni za 10 eur. Toto robí už prvý rok rozdiel až 560 000 eur,“ opísal situáciu.

Ministra Keketiho vyzval, aby od nevýhodnej zmluvy odstúpil. „Slovenský šport mohol mať v rozpočte o vyše pol milióna eur viac. A ďalšie roky z dôvodu indexáciou zvyšovanej ceny, ešte viac. Pán Danko, pán Keketi, ľuďom a športovcom dlhujete vysvetlenie, prečo namiesto športu podporujete finančné skupiny,“ vyzval Marián Viskupič predstaviteľov SNS. Vlastníkom budovy, v ktorej sídli Ministerstvo športu a cestovného ruchu vlastní J&T.

Podľa podpredsedu SaS je nevyhnutné, aby štát našiel priestory pre ministerstvo športu v primeranej cene. Ideálne by bolo, keby našli pre aparát a úradníkov také kancelárie, ktoré sú už dnes vo vlastníctve štátu.