Zvýšili sebe platy a ľuďom dane

Na Úrade vlády prebehlo rokovanie premiéra aj s predsedami PS a KDH. Chýbal tam predseda SaS. Ceny plynu stúpnu o 30 %, DPH o šestinu, pri knihách DPH z 10 % na 23 %, pri ubytovaní na internátoch sa bude platiť DPH namiesto 10 % až 23 %, zdravotníkom vláda berie 259 miliónov EUR z výplat, z každej výplaty nám strhnú 0,4 % a tiež z každého bankového prevodu 0,4 %, rodičom vezmú rodičovský dôchodok a výrazne okrešú daňový bonus na deti, kvôli presadeniu ktorého Igor Matovič musel odísť z postu ministra financií. To je krátky výpočet toho, ako vláda R. Fica konsoliduje verejné financie.

„PS sa spolupodieľalo na povalení demokratickej protikorupčnej Hegerovej vlády a spôsobili návrat Fica a všetko, čo jeho vláda za rok vládnutia spáchala. SaS bola ale hlavným strojcom povalenia vlády. Miesto B. Gröhlinga ostalo cynicky neobsadené. Myslím si, že predseda SaS tam mal byť a riešiť spoločne s predsedom PS čo spôsobili. Predseda KDH tam vôbec ísť nemal. Vyzývam KDH, aby v budúcnosti takéto chyby nerobilo. My sme nikdy nekolaborovali s Ficom, nechceli sme ísť do vlády s Pellegrinim a je dobré, že máme čisté svedomie a môžeme sa našim voličom pozrieť priamo do očí,“ povedal líder hnutia SLOVENSKO Igor Matovič.

Na rokovaní vlády vo februári si vládni predstavitelia odhlasovali nárast vlastných príjmov o 3 až 5 tisíc EUR mesačne. Teraz, po pár mesiacoch vláda schválila, že každému občanovi – od teraz narodených detí, až po tých najstarších v našej spoločnosti vezmú konsolidáciou po 500 EUR v priemere v roku 2025. Hnutie SLOVENSKO predložilo do NR SR zákon, aby vláda prišla o amorálne navýšenie miezd, ktorá si sama odhlasovala.

Fico tesne pred voľbami v relácii Sobotné dialógy povedal: „Nikomu nebudeme brať z toho, čo majú.“

„Zavádzať dane a poplatky za 1,5 miliardy EUR v tomto roku a v roku 2025 v hodnote 2,7 miliardy EUR je zdieranie ľudí. Ak Fico v minulosti nazval Kaníka, že je sociálny netvor, tak pre mňa je toto vláda sociálnych netvorov. Sebe zvýšili platy a ľuďom dane“, dodal Igor Matovič.

Robert Fico má zvýšený plat, má schválenú aj doživotnú rentu a ochranku. Aj ministri majú zvýšené príjmy o tisícky EUR. Na luxusný život sa im skladajú daňoví poplatníci, teda všetci ľudia. R. Fico si najskôr na vláde schválil konsolidačný balíček a teraz – po jeho schválení zvoláva sociálny dialóg.

„Sociálnym partnerom R. Fico napľul do očí tým, že ich obišiel a zástupcovia zamestnávateľov sa už nechali počuť, že vláda robí najhoršie opatrenia zo všetkých vlád, ktoré sme tu mali. Naša vláda, keď sme pripravovali Program Slovensko za 13 miliárd EUR, absolvovala množstvo stretnutí a prijímali sme rozhodnutia po dohode so sociálnymi partnermi. Fico si pozval k stolu opozíciu, ale on si mal ešte predtým, ako schválil konsolidačný balíček, pozvať na rokovanie sociálnych partnerov,“ povedala predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.