VšZP odmieta skreslené tvrdenia politikov a zdôrazňuje opatrenia na efektívnejšie využívanie zdrojov

VšZP odmieta skreslené tvrdenia politikov a zdôrazňuje opatrenia na efektívnejšie využívanie zdrojov Ilustr. foto: VšZP

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) považuje za zásadné, aby verejné vyhlásenia, najmä zo strany politických predstaviteľov, boli podložené faktami a odbornými analýzami. VšZP vždy transparentne informuje o všetkých zmenách a opatreniach, ktoré prijíma, s cieľom zabezpečiť čo najlepšiu zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov v rámci dostupných zdrojov.

Vyjadrenia poslankyne Jany Bittó Cigánikovej ohľadom situácie týkajúcej sa jednodňovej zdravotnej starostlivosti považujeme za skreslené. Kroky VšZP sú orientované na efektívnejšie využívanie zdrojov a nie na obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre poistencov. Rozhodnutia poisťovne sú vždy založené na dátach, odborných odporúčaniach a prioritách zdravotníckeho systému, nie na politických záujmoch. VšZP sa rozhodla nezazmluvniť niekoľko poskytovateľov jednodňovej ambulantnej starostlivosti, kde si poistenci musia zdravotnú starostlivosť hradiť sami. Tento krok sa týka aj poskytovateľov, u ktorých boli identifikované súbehy lekárskych úväzkov – lekári pracujúci súčasne v ústavnej aj jednodňovej ambulantnej starostlivosti. Takýmto spôsobom VšZP dáva prednosť nemocniciam, aby finančné prostriedky zostali v rámci ústavnej zdravotnej starostlivosti.

VšZP zároveň uzavrela dohodu s Asociáciou nemocníc Slovenska, ktorá potvrdila pripravenosť nemocníc v rámci svojich kapacít prevziať poistencov VšZP a poskytnúť im kvalitnú a adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Navyše, v týchto zariadeniach sú poplatky za výkony regulované a výrazne nižšie. Cieľom VšZP je zabezpečiť, aby poistenci nemuseli platiť za jednodňovú ambulantnú starostlivosť, ale aby mali prístup k bezplatnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti v rámci verejného zdravotného systému. Poisťovňa neočakáva, že by prijaté opatrenia mali viesť k predĺženiu čakacích lehôt pre poistencov.

Zdôrazňujeme, že tento krok je v súlade s opatreniami, ktoré by očakával Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ak by bol poisťovni nariadený ozdravný plán. VšZP považuje za svoju povinnosť podnikať kroky smerujúce k zlepšeniu hospodárenia. Zlepšenie finančnej situácie poisťovne je výsledkom už zavedených opatrení, ktoré pozitívne ovplyvňujú jej fungovanie.

VšZP tiež informuje, že sa dohodla s Nemocnicou Bory na predĺžení zmluvných vzťahov za súčasných podmienok, bez navýšenia finančných zdrojov. V reakcii na rastúci dopyt po lôžkovej starostlivosti poisťovňa medziročne takmer strojnásobila objem finančných prostriedkov určených na túto oblasť. Tento krok odráža potreby nemocnice a zohľadňuje jej rastúcu produkciu a dopyt po zdravotnej starostlivosti. Zastávame názor, že konštruktívny dialóg, založený na faktoch, je kľúčom k dlhodobému zlepšeniu kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti na Slovensku.