Občanov čakajú vysoké ceny energií. Vláda by mohla pomôcť

Občanov čakajú vysoké ceny energií. Vláda by mohla pomôcť Ilustr. foto: FS

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva vládu a ministerku hospodárstva, aby predstavili adresnú pomoc s cenami energií na budúci rok.

„Ceny energií pôjdu hore. V prípade plynu to bude viac ako 30%. U niektorých ľudí to môže byť aj 400 eur ročne. A to iba preto, že v štátnom rozpočte sa už nepočíta so zastropovaním cien plynu. Musí však existovať aspoň adresná pomoc pre sociálne slabších. Okrem toho že najviac pocítia dopady konsolidačného balíčka vo svojich peňaženkách, ceny energií ich môžu zruinovať. Žiaľ, akákoľvek adresnosť, o ktorej dnes hovoríme a ktorú požadujeme, tak dodnes nebola žiadnym spôsobom predstavená. Preto si dovolíme aj z tohto miesta apelovať na ministerstvo hospodárstva, vyzvať vládu Slovenskej republiky, aby aj formou uznesenia zaviazala dnes neviditeľnú ministerku hospodárstva pani Sakovú, aby predstavila schému adresnej pomoci a určila, akým spôsobom sa táto pomoc dostane k ľuďom,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre hospodárstvo Karol Galek.

Strana SaS apeluje na ministerku hospodárstva Denisu Sakovú, aby zaviedla a nastavila adresnosť energopomoci na budúci rok tak, aby sa dostala k občanom, ktorí ju naozaj potrebujú. „Faktúra za plyn má ísť pre slovenské domácnosti hore o 400 eur, no vláda sľubuje na dotáciách 40 eur. Takto predvolebné sľuby politikov súčasnej vlády naozaj nezneli. Veď si len spomeňme na predvolebné sľuby o lacnejších potravinách či energiách. Realita je však taká, že miesto pokoja tu máme chaos a zdražovanie, ktoré sa dotkne úplne každého. Navyše, konsolidačný balíček zvýši ceny prakticky všetkého, zaťaží firmy novými daňami, zlikvidujeme slovenským podnikateľov a vyženie Slovákov za nákupmi do okolitých krajín,“ uzavrel Karol Galek.