Holečková a Hlina vyzývajú koalíciu, aby zrušila transakčnú daň pre neziskové organizácie a charity

Poslanci Národnej rady SR Martina Holečková (nezaradená) a Alojz Hlina (SaS) vyzývajú vládnu koalíciu, aby zrušila transakčnú daň pre neziskové organizácie a charity.

 

Obaja poslanci zároveň poukazujú na to, že v dôsledku zavedenia transakčnej dane prídu neziskové organizácie a charity o peniaze, ktoré mohli byť použité na ich činnosť, no namiesto toho skončia na účtoch štátu. Holečková a Hlina tiež upozorňujú, že podľa ich informácií sa vláda transakčnú daň nechystá meniť ale plánuje pre neziskové organizácie a charity zaviesť formu refundácie zaplatenej dane, pričom ministerstvo financií by malo rozhodovať o tom, či konkrétnej organizácii bude alebo nebude poskytnutá refundácia.

„Neziskové organizácie a charity v mnohých oblastiach suplujú štát, no ako je to pre túto vládu zvykom, tak sa im opäť rozhodla hodiť polená pod nohy. Transakčná daň by pre mnohé organizácie znamenala stratu desiatok tisíc eur, ktoré skončia na účte štátu namiesto toho, aby pomohli tým, ktorí to potrebujú. Podľa našich informácií sa ale vládna koalícia transakčnú daň meniť nechystá a bude sa tak týkať aj neziskových organizácií a charít. Zistili sme, že ministerstvo financií uvažuje o zavedení refundácií pre neziskové organizácie a charity. To znamená, že by sa organizáciám, ktoré pôsobia v tomto sektore zaplatená transakčná daň vracala naspäť. Ministerstvo financií to však neplánuje zaviesť plošne, ale chce refundáciu pre každú organizáciu posudzovať individuálne. Takáto segregácia je pre nás neprípustná, lebo len vytvára vládnej koalícii príležitosť trestať “nepohodlné” neziskové organizácie,“ hovorí nezaradená poslankyňa a odborníčka na sociálnu oblasť Martina Holečková.

Poslanec SaS Alojz Hlina upozorňuje na to, že transakčná daň je nesystémová a používajú ju len v Maďarsku a v niektorých štátoch Latinskej Ameriky. „Transakčná daň je zlá a vláda by ju mala stiahnuť. Dnes už ale vieme, že sa tak nestane, preto chceme adresovať jasnú výzvu koalícii, aby z tohto systému boli vyňaté neziskové organizácie a charity. Ak by vláda chcela pristúpiť na systém refundácií, tak už vieme teraz povedať, že to nebude fungovať. Zároveň to otvára možnosť vládnym stranám určovať, ktorá organizácia je dobrá a ktorá je zlá. Preto ešte raz jasne vyzývame vládnych predstaviteľov, aby sa na dnešnej koaličnej rade dohodli, že sa transakčná daň nebude týkať neziskových organizácií a charít,“ dodáva poslanec SaS Alojz Hlina.