VšZP pokračuje v efektívnejšom využívaní zdrojov z verejného zdravotného poistenia

VšZP pokračuje v efektívnejšom využívaní zdrojov z verejného zdravotného poistenia

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) spustila proces optimalizácie s cieľom zvýšiť efektivitu vynakladania zdrojov z verejného zdravotného poistenia. Táto optimalizácia bude prebiehať v niekoľkých fázach, pričom prvú fázu poisťovňa zahájila minulý týždeň sériou opatrení týkajúcich sa jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

„Robíme všetko pre to, aby sme ponechali zdroje z verejného zdravotného poistenia v systéme. Má zmysel smerovať finančné prostriedky do nemocníc a na poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti. Poistenci sú pre nás na prvom mieste. Chceme ich chrániť od zbytočných doplatkov a zároveň vytvárať udržateľné a efektívne riešenia pre zdravotný systém,“ uviedlo predstavenstvo VšZP.

V najbližšom období po dôkladnej analýze pristúpi VšZP k ďalším krokom, ktorých cieľom je zvýšiť mieru efektivity zdravotnej starostlivosti u jednotlivých poskytovateľov. Poistencov VšZP ubezpečujeme, že predmetná optimalizácia sa ich nedotkne a naďalej dostanú potrebnú zdravotnú starostlivosť, ktorá je zákonom garantovaná.

VšZP ako najväčšia poisťovňa na Slovensku aj naďalej rozširuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti a skvalitňuje svoje služby. Poisťovňa má zazmluvnených viac ako 11-tisíc poskytovateľov, stará sa o všetkých hemofilikov a viac ako 2/3 diabetikov na Slovensku.

Aby poisťovňa mohla aj naďalej poskytovať tieto služby, je nevyhnuté, aby racionalizovala výdavky z verejného zdravotného poistenia tak, aby tieto boli investované do zdravia pacientov čo najefektívnejšie. Takmer všetky peniaze z verejného zdravotného poistenia (97 %) investuje VšZP do liečby svojich poistencov.