Rakovina prsníka zachytená v rannom štádiu je u 95 % žien úspešné liečená. Pozrite sa, ako si vyšetriť prsníky

Rakovina prsníka zachytená v rannom štádiu je u 95 % žien úspešné liečená. Pozrite sa, ako si vyšetriť prsníky

Union, AGEL a OZ Amazonky spájajú sily v boji s rakovinou prsníka. Zdôrazňujú dôležitosť samovyšetrenia a vyvracajú mýty spojené s ochorením a mamografiou. Práve toto vyšetrenie dokáže zachytiť nádor vo vysokom rozlíšení aj v rannom štádiu, kedy je liečba u 95 % žien úspešná.

Rakovina prsníka je celosvetovo najčastejším typom rakoviny, ktorý postihuje ženy. Na Slovensku je viac ako 30-tisíc pacientiek s týmto nádorovým ochorením. Ročne u nás pribudne asi 3 000 novodiagnostikovaných prípadov a každý rok na toto ochorenie zomrie takmer 900 žien. Tretinu z nich by bolo možné zachrániť, ak by ich ochorenie bolo diagnostikované včas.

„Slovensko, žiaľ, patrí medzi krajiny Európskej únie s najvyšším pomerom odvrátiteľných úmrtí. V našich štatistikách vidíme, že záujem o účasť na skríningu rastie len minimálne. Cítime odhodlanie ešte väčšmi posilniť komunikáciu o dôležitosti prevencie, a to pre všetky vekové skupiny. Na samovyšetrenia či účasť na skríningu by mali myslieť nielen ženy, ale aj ich okolie, ktoré môže pomôcť s motiváciou či vytváraním podmienok pre to, aby ženy prevenciu nepodcenili,“ vysvetľuje Jozef Koma, riaditeľ Union zdravotnej poisťovne.

Samovyšetrovanie prsníkov je dôležitou súčasťou prevencie rakoviny prsníka. „Ženám od 20. roku života odporúčam vykonať samovyšetrenie prsníkov raz do mesiaca, najlepšie po skončení menštruácie, kedy sú prsníky v pokoji a bez hormonálnych vplyvov ľahko priehmatné. Pri samovyšetrení prsníka sledujeme jeho tvar, prítomnosť „hrčky“, zmeny farby a hrúbky kože, ako napríklad jej začervenanie, vpáčenie, zmeny v oblasti dvorca a bradavky, napr. výtok krvavého obsahu. Akúkoľvek zmenu je potrebné konzultovať s lekárom,“ upozorňuje MUDr. Ivan Turčan, PhD., primár AGEL Mammacentra sv. Agáty v Banskej Bystrici, ktoré sa špecializuje na diagnostiku a liečbu nádorových a iných ochorení prsníka.

Predsedníčka OZ Amazonky Dominika Kormanová vie z vlastnej skúsenosti potvrdiť, že ak sa rakovina podchytí včas, je oveľa vyššia šanca na úspešnú liečbu a návrat do plnohodnotného života. „Včasná diagnostika môže zachrániť životy a umožniť pacientom prekonať chorobu s menším fyzickým aj psychickým zaťažením. Práve preto sa OZ Amazonky zameriava na vzdelávanie verejnosti a motiváciu žien, aby nezanedbávali starostlivosť o svoje zdravie,“ vysvetľuje Dominika Kormanová a, pozornosť smeruje aj k dôležitosti samovyšetreniam. „Samovyšetrenie trvá len pár minút a môže ženám zachrániť život. V prípade nálezu je nutné bezodkladne kontaktovať lekára.“ 

Union eviduje najviac poisteniek so zhubným nádorom prsníka v Nitrianskom kraji, najohrozenejšia je veková skupina 50 – 70 rokov. Pri skorom štádiu ide u žien o vek 30 – 50 rokov s najväčším výskytom v Košickom a Žilinskom kraji. Náklady na liečbu zhubného nádoru prsníka i skorého štádia rakoviny prsníka dosahovali v minulom roku 7,4 milióna eur. Účasť na skríningu na základe pozývacích listov predstavuje za rok 2023 12,4 % žien, celkovo necelých 27%. *