Kauza biznisu s pupočníkovou krvou má pokračovanie

Strane Sloboda a solidarita (SaS) sa podarilo vybojovať efektívnejší a pravidelný dozor nad obchodovaním s pupočníkovou krvou. Poslankyňa Vladimíra Marcinková, ktorá kauzu otvorila, úspešne iniciovala poslanecký prieskum v Národnej transplantačnej organizácii. Bude sa konať 4. novembra.

„Je 10 dní odkedy naša poslankyňa Vladimíra Marcinková otvorila kauzu biznisu s pupočníkovou krvou. Denne jej píšu desiatky žien, ktoré sa cítia oklamané a frustrované. Aj mne osobne. Najviac ma zasiahol príbeh slobodnej mamičky, ktorá v dobrej viere, že pupočníková krv zachráni raz život jej dieťaťa, zozbierala aj s pomocou rodiny a známych posledné peniaze, aby si za odber zaplatila. Teraz, keď mi so slzami v očiach a s pocitom, že bola oklamaná, hovorila svoj príbeh, bolo mi jej úprimne ľúto,“ povedal predseda strany Branislav Gröhling. Podľa neho nemôžu byť ženy vo svojich najcitlivejších momentoch zneužívané.

Spomenul tiež, že od matky zazneli slová vďaky, že Vlaďka Marcinková prišla s týmto zistením. „Premiér Robert Fico tvrdí, že zdravotníctvo pre neho nie je premiérska téma. Za SaS môžem povedať, že pre nás je a bude zdravotníctvo prioritou. Stav zdravotníctva sa totiž týka úplne každého občana od narodenia ž po smrť. Som veľmi rád, že Vladimíra Marcinková je v našom tíme a že je strážkyňou práv detských pacientov a zlepšenia starostlivosti o nich,“ povedal.

„Dnes už množstvo matiek vie, že šanca na využitie pupočníkovej krvi je 0,04 percenta. Mnohé odborné spoločnosti, ku ktorým sa po publikovaní môjho blogu pridala aj Slovenská hematologická spoločnosť, neodporúčajú autológny odber. To je ten, ktorý najviac poburuje verejnosť, lebo si zaň rodičia platia minimálne 1000 eur a ďalšie za uskladnenie krvi, v nádeji, že tak raz zachránia svoje dieťa. Je to neetické obchodovanie s láskou rodičov,“ povedala Vladimíra Marcinková.

„Dôležité sú však zistenia v prípade darcovskej krvi. To je model, kedy sa veľkorysé darkyne rozhodnú, že krv z pupočníka ich novorodenca môže byť využitá na darcovské účely. Všetky dúfali, že to pomôže pri liečbe onkologických pacientov, často detských. Cítia sa uvedené do omylu, ja dodám, že ide aj o porušovanie práva, lebo mnohé na odber prikývli až potom, čo bol vykonaný. To je v rozpore s legislatívou,“ povedala.

„Je to problém aj v tom, že nečakali, nevedeli, že môže byť krv využitá na experimentálne speňažené účely. Aj mnohí lekári dnes deklarujú, že netušili, že táto darcovská krv môže byť zobchodovaná na experimenty, ktoré nie sú medicínsky presvedčivé. Hovorím o takých experimentoch, ktoré nie sú odobrené napríklad našim ŠÚKL,“ uviedla Vladimíra Marcinková.

Otvorenie témy podľa poslankyne Marcinkovej už dnes prinieslo pre občanov výsledky. „Slovenská hemotalogická lekárska spoločnosť vydala stanovisko, že pri odberoch na vlastné budúce využitie netreba podľahnúť marketingu, lebo využitie je minimálne. Po druhé, ukázali sa prepojenia riaditeľa transplantačnej spoločnosti na banku zásobujúcu kliniku v Holandsku. V priamom prenose sa usvedčil z konfliktu záujmov. Mal kontrolovať zariadenie na odber pupočníkovej krvi a pritom sedel v jeho správnej rade,“ opísala Marcinková s tým, že jej minister zdravotníctva Kamil Šaško prisľúbil lepší dozor nad zariadeniami, ktoré odber robia na komerčné aj darcovské účely. Poslankyňa tak vybojovala efektívnu kontrolu. Podľa nej nebol dozor vykonaný od roku 2014, hoci sa mal podľa zákona konať každé dva roky.

„Budeme sa pýtať, ako dozor doteraz prebiehal. Ľudsko-právny výbor súhlasil s mojim návrhom vykonať 4.11 poslanecký prieskum v Národnej transplantačnej organizácii. Rovnako sa pozriem aj na to, ako sa zmeniť zákon o reklame. Musí byť prísnejší, preto sa pozriem na to, čo v tomto môžeme ako zákonodarcovia urobiť. Ak majú mať darcovia na Slovensku dôveru, že sa nakladá s ich materiálom v súlade s tým, prečo to robia - lebo chcú zachraňovať životy - tak my im tú záruku ako štát musíme dať,“ uzavrela poslankyňa Marcinková.