VšZP pripúšťa možnosť nepokračovať v zmluvnom vzťahu s Psychiatrickou nemocnicou P. Pinela v Pezinku

VšZP pripúšťa možnosť nepokračovať v zmluvnom vzťahu s Psychiatrickou nemocnicou P. Pinela v Pezinku Ilustr. foto: VŠZP

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pripúšťa, že od 1. 11. 2024 nebude pokračovať v zmluvnom vzťahu s Psychiatrickou nemocnicou Philippa Pinela v Pezinku. Aktuálne zmluvný vzťah trvá a VšZP vyvíja maximálne úsilie o jeho kontinuálne pokračovanie.

V prípade, ak by došlo k nepokračovaniu v zmluvnom vzťahu, VšZP je pripravená zabezpečiť prevoz liečených pacientov do iných zariadení, s ktorými aktívne komunikuje. Zároveň bude do zariadení s voľnou kapacitou umiestňovať aj nových pacientov. V najvyššom záujme pacientov VšZP apeluje, aby bola psychiatrická nemocnica maximálne súčinná pri poskytnutí zoznamu našich poistencov a pri manažovaní ich prevozu. Jej kapacity sme pripravení uvoľniť tak, aby bol prechod pacientov plynulý a ich zdravotný stav nebol ohrozený.

VšZP a nemocnica v Pezinku vedú rokovania od apríla tohto roku, pričom snahou poisťovne je od začiatku dosiahnuť dohodu a zabezpečiť poistencom kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Napriek našim snahám sa však stretávame s neprimeranými finančnými požiadavkami zo strany Psychiatrickej nemocnice P. Pinela, ktoré nezohľadňujú aktuálnu trhovú realitu. Na rozdiel od iných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nemocnica naďalej trvá na neprimeraných podmienkach. Odmietame, aby sa rukojemníkmi stávali pacienti.

V našom záujme je zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť v rámci celého Slovenska. Očakávame, že poskytovateľ prehodnotí svoje požiadavky a bude spolupracovať na dosiahnutí prijateľnej dohody.