Minister zdravotníctva sa snaží podlým spôsobom oklamať zdravotníkov alebo sa tomu vôbec nerozumie

Hnutie SLOVENSKO od minulého týždňa neustále upozorňuje, že minister zdravotníctva a vláda sa snažia vraziť klin medzi zdravotníkov. Dnes je nadovšetko jasné, že naše slová sa potvrdili a vláda sa chystá podlým a zákerným spôsobom podviesť väčšinu zdravotníkov. Zmrazovanie platov zdravotníkov sa bude týkať dvoch desiatok zdravotníckych povolaní, nie len lekárov.

Pred týždňom sme pred Prezidentským palácom upozornili, že „kompromis“, ktorý predstavil minister zdravotníctva Šaško vrazí klin medzi zdravotníkov. Sestrám, pôrodným asistentkám a zdravotníkom sa nabudúci rok platy zmrazovať nebudú, no ďalších 22 zdravotníckych profesií platy zmrazené mať bude.

V priebehu tohto týždňa sa koaliční predstavitelia, vrátane ministra zdravotníctva, snažili manipulovať verejnou mienkou keď tvrdili, že okrem lekárov sa nikomu platy zmrazovať nebudú. My sme však upozorňovali, že na to ministrovi chýba 119 miliónov eur a jeho kompromis nepočíta dvomi desiatkami zdravotníckych profesií.

Dnes sa potvrdilo to, pred čím sme varovali a na čo sme upozorňovali - minister sa podlým spôsobom pokúsil oklamať zdravotníkov alebo sa tomu vôbec nerozumie. Lekárski odborári po rokovaní s ministrom potvrdili, že kompromisný návrh počíta s tým, že platy sa nebudú zmrazovať len sestrám, pôrodným asistentkám a záchranárom. Všetkým ostatným vláda na budúci rok siahne na ich platy.

„Vláda sa zahráva s ohňom. Najprv sa pokúsili zdravotníkov obrať o takmer 260 miliónov eur. Od minulého týždňa sa ich snažia podlým spôsobom oklamať. V utorok som požadoval, aby minister zdravotníctva na výbore prezentoval svoju kompromisnú ponuku aj poslancom, no táto moja iniciatíva bola zmarená. Dnes vieme, že práve preto, aby minister nemusel priznať, že už vtedy boli zdravotníci vládnou koalíciou zákerne klamaní. Považujem to za vrcholné podlé. Vyzývame vládu, aby nebrala zdravotníkom nič z toho, na čo majú nárok,“ povedal exminister zdravotníctva a poslanec Hnutia SLOVENSKO Marek Krajčí.

Ako sa tvoria platy zdravotníkov:

Na Slovensku máme 25 zdravotníckych profesií.
Základné platy každej profesie určuje zákon takzvanými koeficientami (násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov). Koeficienty na všetky zdravotnícke profesie rozšírila naša vláda.
Každému zdravotníkovi sa k platu pripočítavajú aj odpracované Dokonca aj odpracované roky v zdravotníctve v zahraničí či čas strávený na materskej a rodičovskej dovolenke. Toto opäť zaviedla naša vláda.

Ak by totiž prešiel návrh ministra Šaška, na budúci rok by sme mali TRI KATEGÓRIE ZDRAVOTNÍKOV:

zdravotníkom 1. kategórie by platy vzrástli o vyše 9% - sestrám, pôrodným asistentkám, záchranárom
zdravotníkom 2. kategórie by platy vzrástli iba o vyše 6% - lekárom a ďalším zdravotníckym profesiám
zdravotníkom 3. kategórie by platy vzrástli len o vyše 3% - psychológom, logopédom, farmaceutom, laboratórnym diagnostikom, liečebným pedagógom, fyzikom, verejným zdravotníkom (špecialistom), farmaceutickým laborantom (špecialistom), rádiologickým technikom (špecialistom), fyzioterapeutom (špecialistom)

Tento krok prinesie do zdravotníctva obrovskú nespravodlivosť, nestabilitu a hrozbu odchodu zdravotníkov do zahraničia či do dôchodku. Vyzývame preto vládu, aby sa nezahrávala s ohňom a zišla z kratšej cesty. V návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok je približne miliarda eur, o ktorej nikto nevie na čo ju chcú Fico a spol. použiť. Na zabezpečenie valorizácie platov zdravotníkov podľa zákona, ktorý presadila naša vláda a za ktorý hlasovali v roku 2022 aj poslanci Smeru a Hlasu je potrebných ešte cca. 119 miliónov eur. To skutočne bude vláda disponovať voľnou miliardou eur a bude riskovať odchod zdravotníkov a kolaps celého systému pre 119 miliónov?