Program festivalu HORY A MESTO ponúkne atraktívne pohľady z výšky

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa tohto roku uskutoční už v polovici marca, od 11. do 15. 3. 2015 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

 

 

Festival, ktorý sa chystá na svoj šestnásty ročník, má už programovú štruktúru osvedčenú, v rámci nej jeho organizátori z roka na rok posúvajú hranice kvality a atraktivity ponuky. Aj tohto roku zostáva dominantnou filmová prehliadka, multimediálne prezentácie vzácnych hostí, cestokluby KINO SVET a celý rad sprievodných aktivít. Novinkou aktuálneho ročníka je enviro téma GMO – geneticky modifikované organizmy a filmová sekcia Vzduch bude po prvý raz venovaná vetroňom.

O podmanivé pohľady z výšky sa okrem nich postarajú aj hlavní hostia festivalu: slacklinistka ANNA KUCHAŘOVÁ, športová lezkyňa SASHA DIGUILLIAN a alpský lezec DAVID LAMA.

„Tých pätnásť rokov, ktoré máme za sebou a počas ktorých sme si získali priazeň divákov, je pre nás zároveň záväzkom, že musíme posúvať kvalitu stále vyššie a prinášať niečo nové - aktuálne témy, nevidené zábery, stretnutia s hosťami, ktorých výkony milovníci outdooru sledujú na internete. Dôkazom toho je aj česká slacklinistka Anna Kuchařová, je to prvýkrát, čo privítame na festivale hosťa čisto z tejto disciplíny," povedala projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.

Jedna z aktuálne najvýraznejších slacklinistiek na svete Anna Kuchařová sa začala chodeniu po napnutej slučke venovať len pred štyrmi rokmi. Moderné povrazolezectvo ju okamžite „chytilo" a mladá Češka sa prepracovala do svetovej špičky. Lezie vo výškach (highline), a to nad priepasťami až 300 metrov nad zemou. Má za sebou viaceré oblasti v Amerike a z Európy podnikla jednu zo svojich posledných ciest na Island. Do Bratislavy prinesie krátke filmy a fotografie, ktoré spolu so svojím rozprávaním odprezentuje na samostatnej prednáške vo štvrtok 12. marca o 20:00. Návštevníci festivalu sa navyše môžu zúčastniť jej špeciálneho workshopu a sympatická Kuchařová neodmietla ani možnosť urobiť exhibíciu v uliciach Bratislavy.

Rovnako prvýkrát navštívi festival Hory a mesto mladá športová lezkyňa Sasha DiGuilian z USA. Fotografia z jej lezenia bola už vlani na vizuále festivalu a tohto roku je to opäť ona, kto dychvyrážajúcim zachyteným momentom pozýva na festival. „So Sashou som sa zoznámil na festivale vo Vancouveri. Už v minulosti sme ju niekoľkokrát pozývali do Bratislavy, no kvôli jej štúdiu v New Yorku to nebolo možné. Konečne sa to podarilo," povedal programový riaditeľ, ktorý paralelne vedie Vancouver International Mountain Film Festival, Alan Formánek. Dvadsaťšesťročná lezkyňa sa stala v apríli 2012 prvou Američankou a treťou ženou vôbec, ktorá zdolala najväčší stupeň obtiažnosti (9a) ako žena v lezení, a to na ceste Era Vella v Španielsku. Multimediálna prednáška, ktorou Sasha DiGuilian predstaví prierez svojich najzaujímavejších lezeckých počinov, je na programe v sobotu 14. marca o 20:00.

Trojicu hlavných hostí uzatvára dvadsaťštyriročný alpský lezec David Lama. Jeho otec je Nepálčan a mama Rakúšanka. Ako päťročného ho v lezeckom tábore objavil Peter Habeler, ktorý hneď rozpoznal jeho výnimočný talent. David Lama začal pretekať vo veľmi nízkom veku a už ako pätnásťročný vyhral oba svetové poháre (lezenie s lanom aj bouldrové preteky). Svetový šampión sa pred troma rokmi vzdal pretekania a zameral sa na lezenie v horách a v prírode. Tento úspešný Rakúšan predstaví v piatok 13. marca o 20:00 festivalovému publiku slovenskú premiéru veľkofilmu z výstupu na Cerro Torre v Patagónii a po ňom svoju multimediálnu prednášku.

Aktuálne organizátori 16. ročníka festivalu finalizujú filmovú prehliadku. Od 13. do 21. februára sa vo Vancouveri uskutoční tamojší medzinárodný festival horských filmov. Býva dobrým zvykom, že víťazné filmy z vancouverského festivalu prichádzajú na Hory a mesto, kde majú tradične veľký úspech. Snímky do jednotlivých sekcií programu filmov možno prihlásiť do 10. februára 2015.
Zároveň prebiehajú fotosúťaž a videosúťaž. Outdoorové fotografie môžu záujemcovia prihlasovať do 13. februára na stránke www.horyamesto.sk, súťaží sa v kategóriách: Horské športy, Horská kultúra a Horská krajina. Cenou za najlepšiu fotografiu súťaže je už po tretí raz dvojtýždňový trek v Pakistane. Videosúťaž určená pre amatérskych filmárov sa uzatvára 8. marca 2015, viac informácií je taktiež na internetovej stránke.