Každý siedmy človek si vybral povolanie z núdze

Podľa čoho ste sa rozhodovali, čím chcete byť? Každý tretí človek na Slovensku hovorí, že sa pre svoju prácu rozhodol preto, že ho baví alebo je jeho koníčkom. Výraznú skupinu v rozhodovaní ovplyvnila rodina. Niektorí ľudia si však zameranie vyberali podľa toho, aby aspoň nejakú prácu mali.

V reprezentatívnom prieskume, ktorý pre spoločnosť Profesia pripravila agentúra Focus, to povedalo 15% respondentov.

V reprezentatívnom prieskume na vzorke 1064 respondentov sme sa ľudí pýtali: kto alebo čo vás ovplyvnilo vo výbere vášho súčasného alebo posledného povolania – nie konkrétneho zamestnávateľa, ale typu práce, ktorou sa živíte? Dôležité je, aby ľudí práca bavila, vplyv mali rodičia, niektorí sa rozhodovali podľa toho, kde majú aspoň nejakú šancu uplatniť sa alebo chceli by dobre zarábať.


Zdroj: Profesia.sk, Focus

Radosť z práce je najdôležitejším kritériom pre všetky kraje okrem Bratislavského

Podľa odpovedí, ktoré uviedli ľudia v prieskume, najdôležitejšie je pri výbere povolania to, aby z nej človek mal radosť. Na prvom mieste toto kritérium uviedlo 28% respondentov. Vyšší podiel respondentov, pre ktorých je radosť z práce na prvom mieste, je medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním, tvorivých odborných pracovníkoch, výkonných odborných pracovníkoch, úradníkoch a respondentoch žijúcich v Nitrianskom a Košickom kraji. Rozhodovanie na základe toho, či človeka práca baví, je na prvom mieste pre ľudí zo všetkých krajov na Slovensku okrem Bratislavského.

Druhá najväčšia skupina ľudí uviedla, že ich v rozhodovaní o výbere povolania ovplyvnili rodičia. Uviedlo to 18% respondentov. Silnejší vplyv pri výbere mali rodičia pri ľuďoch, ktorí pracujú ako výkonní odborní pracovníci a pochádzajú z Trenčianskeho, Žilinského alebo Banskobystrického kraja.

Tretím najčastejšie uvádzaným dôvodom je rozhodovanie sa o svojom povolaní podľa toho, čo je vôbec dostupné. Až 15 % odpovedí uviedlo ako kritérium výberu núdzu o prácu. Vyšší podiel ľudí rozhodujúcich sa na základe nedostatku pracovných príležitostí je medzi ľuďmi, ktorí skončili iba strednú školu, medzi nekvalifikovanými manuálnymi pracovníkmi, kvalifikovanými manuálnymi pracovníkmi a najmä medzi ľuďmi z Banskobystrického kraja.

Zdroj: Profesia.sk, Focus

Ľudia z Bratislavského kraja sa rozhodujú pragmaticky

Bratislavský kraj je jediný, kde ľudia na prvom mieste pri rozhodovaní sa o práci nevidia radosť z práce. V prieskume priznávajú, že sa najčastejšie rozhodujú na základe toho, koľko budú po zamestnaní zarábať. Financie sú na prvom mieste pre štvrtinu ľudí z Bratislavského kraja. Radosť z práce je na druhom mieste. Tretím najčastejším kritériom je uplatnenie sa v odbore, ktorý človek vyštudoval.