O Ťažkú voľbu Zuzany Piussi bol najväčší záujem pred voľbami

O Ťažkú voľbu Zuzany Piussi bol najväčší záujem pred voľbami Reprofoto z filmu

Najnovší celovečerný dokument režisérky Zuzany Piussi Ťažká voľba videlo v kinách okolo 700 a na internete viac ako 1500 ľudí.

 

Najväčší záujem bol o film pred voľbami. Premiéra sa konala 27. februára 2016 v Bratislave a posledná projekcia bola len 24. apríla 2016. O snímku mali záujem kiná po celom Slovensku, uskutočnilo sa celkovo 26 projekcií a na internete film zaujal až v dvadsiatich krajinách mimo Slovenska. Dokument Ťažká voľba prináša prenikavý pohľad na spoločnosť aj cez zákulisie prezidentskej kampane. Aj predchádzajúce snímky Zuzany Piussi patria medzi najsledovanejšie pôvodné slovenské dokumenty.

„S distribúciou filmu aj s ohlasom na film som spokojná. Robili sme to na poslednú chvíľu, zadarmo, prvýkrát sme vyskúšali dať film na vimeo a myslím, že tento pokus vyšiel. Najviac ľudí si ho pozrelo pred voľbami, potom záujem ustal, ale stále sa nájdu diváci ktorí si film za tri eurá kúpia aj teraz," povedala o filme Zuzana Piussi a vyzdvihla načasovanie premiéry filmu, ktorá sa konala týždeň pred parlamentnými voľbami. „Sama pre seba som pochopila jedno, že filmov je strašne veľa, producenti platia za články v novinách, vlastne, keď nie je udalosť, ktorá spolu s filmom súvisí, alebo film nevyhrá veľký festival, tak film veľmi rýchlo zapadne," dodala.

Podľa Evy Križkovej zo spoločnosti Filmtopia, ktorá zabezpečovala distribúciu dokumentu na Slovensku sa od 27. februára do 24. apríla 2016 uskutočnilo 26 premietaní, na ktorých sa zúčastnilo vyše 700 ľudí. Okrem Bratislavy mohli diváci vidieť Ťažkú voľbu v Banskej Bystrici, Trnave, Prievidzi, Trenčíne, Bátovciach, Liptovskom Mikuláši, Košiciach, Žiline, Martine, Kremnici, Banskej Štiavnici, Šali a Nitre.
V Prahe mal film premiéru 12. marca 2016 v rámci Medzinárodného festivalu Jeden svet.

„Na internete si film k dnešnému dňu zaplatilo 457 ľudí, z toho 385 zo slovenských IP adries, zvyšok z 20 krajín sveta, najviac z Nemecka, ČR, Anglicka a Rakúska. Videlo ho, respektíve streamovalo ho 1057 ľudí a film sa objavil aj na piatich pirátskych weboch, čomu sme úspešne zabránili," uviedol strihač filmu a producent za českú stranu Vít Janeček s tým, že v týchto dňoch pripravujú kampaň distribúcie do českých miest. Janeček pripravil spolu s Piussi koncept filmu, slovenským producentom je Ivan Ostrochovský. Vznik snímky podporil český Státní fond kinematografie.
Dokument Ťažká voľba je stále možné pozrieť si na stránke http://vimeo.com/ondemand/tazkavolba.

Tvorcovia si všímajú správanie voličov, prácu marketingových expertov okolo kandidátov, sledujú prípravy na stretnutia s občanmi, diskusie. „Vychádzali sme zo svetovej štatistiky, ktorá hovorí, že sa zhoršujú pozície zastupiteľskej demokracie, spočíva to v poklese dôvery vo volených zástupcov. Graf zostavený Svetovým ekonomickým fórom ukazuje pokles volebnej účasti za posledného polstoročia o 20%. Film sa zaoberá týmto fenoménom, najprv na pozadí prezidentských volieb a parlamentných volieb, ktoré ešte stále trvajú," doplnila režisérka, ktorá pre svoju odvážnu a nezávislú tvorbu musela v minulosti čeliť aj trestnému stíhaniu.

Už jeden z jej predchádzajúcich dokumentov Od Fica do Fica zaznamenal napriek prekážkam v distribúcii prvenstvá a zaujímavé čísla sledovanosti. Kontroverzný film dostal cenu slovenskej kritiky, v ankete denníka SME bol udalosťou roka 2012 a stal sa hitom internetu.