Zlatý Bažant '73 „oprašuje" na Markíze a Dajto tradičné postupy

Zlatý Bažant '73 „oprašuje" na Markíze a Dajto tradičné postupy

Na začiatku apríla priniesol pivovar v Hurbanove na trh novinku Zlatý Bažant '73, pivo inšpirované minulosťou.

Jej úspešné uvedenie podporil kampaňou v retro štýle, ktorá sa na súťaži Zlatý klinec 2016 stala najúspešnejšou na Slovensku. V pátraní po koreňoch a tradičných postupoch však ide ešte o krok ďalej - oslovil tri legendy grafického dizajnu, aby poodhalili postupy, akými sa vytvárala reklama pred štyrmi desaťročiami. Vznikol tak Projekt '73, ktorý má premiéru na TV Dajto a TV Markíza v piatok 15. júla.

V Projekte '73 oslovil Zlatý Bažant tri legendy slovenského dizajnu - Pavla Chomu, Karola Rosmányho a Jan Meisnera, ktorí v sedemdesiatych rokoch tvorili okrem návrhov kníh, log a prospektov aj propagačnú grafiku. Každý z nich dostal rovnakú úlohu - vytvoriť autorský plagát pre Zlatý Bažant '73. Avšak inak, ako sa plagáty vyrábajú dnes – ručne, poctivo, a za použitia postupov, aké sa používali pred štyridsiatimi rokmi.

Rudolf Kajan, pôvodný sládok hurbanovského pivovaru, ktorý aktívne stál pri zrode piva Zlatý Bažant '73 a pivovaru poskytol najstarší zachovaný varný list piva Zlatý Bažant zo 16. apríla 1973, na margo projektu hovorí: „Pracovať pôvodnými postupmi môže byť dnes skutočne náročná úloha. Takéto ponorenie sa do minulosti sme si vyskúšali začiatkom roka aj v našom pivovare." Traja skúsení umelci sa takisto museli preladiť na prácu pôvodnými technikami ako ručná kresba, koláž, vystrihovačky alebo sieťotlač.
Marcel Malý, brand manažér značky Zlatý Bažant hovorí: „Projekt '73 bol pre nás všetkých veľmi podnetný. Na chvíľku sa zastaviť, zamyslieť sa nad tým, ako vlastne veci denne robíme, a pripomenúť si celkom novým spôsobom obdobie spred 40-tich rokov, bolo naozaj inšpirujúce. Tá poctivá, mravenčia práca a zmysel pre detail sa dnes už často nenosí, a niekedy to je škoda. Výsledné diela sú zaujímavé a aj úsmevné. Dnes by sme také reklamy nevytvorili. Projekt '73 však priniesol niečo celkom iné – neopakovateľný zážitok z návratu ku koreňom."

Dokument Projekt '73 sa bude premiérovo vysielať v piatok 15. júla 2016 o 20.10 hod na TV Dajto a o polnoci na TV Markíza. Ďalšie informácie vrátane profilov umelcov sú dostupné na stránke www.projekt73.sk.