Rezník oznámil dátum spustenia nových Reportérov

Rezník oznámil dátum spustenia nových Reportérov Foto: TASR

 „Reportéri sa vrátia do jesennej štruktúry zdravší, precíznejší a dravší," sľubuje šéf RTVS.

 Pred necelými dvoma týždňami Jaroslav Rezník rozhodol o dočasnom zrušení relácie Reportéri, redaktori majú dočasne prejsť do tímu relácie Občan za dverami. S rozhodnutím generálneho riaditeľa RTVS šesť redaktorov aj ich šéf Pavol Fejer nesúhlasili a Rade RTVS poslali otvorený list.

Viac: Redaktori zrušených Reportérov zverejnili otvorený list

Ku kritike sa pridali politici, verejnosť a vznikla aj petícia za návrat Reportérov. "Ja som mal na stretnutí s redaktormi pocit, že im ideme podať pomocnú ruku, následne som si o sebe prečítal všetko možné," posťažoval sa pred členmi rady Rezník.

Dnes na zasadnutí rady Rezník prečítal svoje stanovisko k otvorenému listu. Netajil, že sa mu jeho obsah nepáči. Podľa neho redaktori v liste vynechali niektoré skutočnosti, ktoré im v súvislosti s Reportérmi oznámil.

K dočasnému zrušeniu Reportérov pristúpil preto, lebo si myslí, že sa z relácie za posledné obdobie „takmer úplne vytratil investigatívny charakter." V poslednom období sa podľa jeho slov venovala redakcia skôr občianskej publicistike, témam s nejasným uchopením, či historickým témam.
Redakciu kritizuje za to, že v poslednom období prichádzajú do RTVS požiadavky na odvysielanie ospravedlnení, za podľa neho zbytočné chyby. „Je to výsledok toho, že Reportéri boli poddimenzovaní po odbornej, personálnej a technickej stránke," povedal.
Pre Reportérov chce vytvoriť v RTVS lepšie podmienky. S tým, že nová podoba Reportérov sa na obrazovke objaví v polovici septembra.

Redaktori nekončia, budú mať šéfku

Redaktori Reportérov zatiaľ prechádzajú do redakcie Občan za dverami. Viesť ich bude Hana Lyons, šéfka televíznej publicistiky. Podľa Rezníka tým redaktori Reportérov získajú lukratívnejší čas, keďže Občan za dverami sa vysiela v nedeľu popoludní. Relácia bude dlhšia, bude obsahovať 5-6 reportáží. V repríze pôjde v pondelok večer, v čase, keď sa vysielali Reportéri. "Dočasne ju pozastavujeme a redakcie sfúzujeme, aby sme ju vrátili na obrazovku zdravšiu a kvalitnejšiu," povedal Rezník.

Súčasťou redakcie budú podľa Rezníka aj "verejnorávni konzultanti" a možno aj právnik. Ten bude už počas tvorby formulovať texty tak, "aby sme minimalizovali riziko právnych sporov."

"Sme presvedčení, že Reportéri ako posledná investigatívna relácia na slovenskom mediálnom trhu má svoje nezastupiteľné miesto v programovej štruktúre RTVS. Myslíme si tiež, že pozastavenie relácie Reportéri môže ohroziť napĺňanie úloh verejnej služby RTVS, ako ich definujú Zákon o RTVS a Štatút RTVS. Jej pozastavenie podľa nás poškodí reputáciu RTVS, čomu nasvedčujú aj reakcie odbornej a laickej verejnosti na toto rozhodnutie," píšu v otvorenom liste redaktori.

"Investigatívna žurnalistika so sebou prináša riziko nespokojnosti tých, na ktorých konanie poukazuje. Zdôrazňujeme, že takmer všetky sťažnosti adresované Rade pre vysielanie a retransmisiu v uplynulých troch rokoch sa ukázali ako neopodstatnené," upozorňujé tím Reportérov.