Najviac nominácií ná Slnko v sieti má film Čiara a Piata loď

Najviac nominácií ná Slnko v sieti má film Čiara a Piata loď Foto z filmu Čiara

  

 

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Čiara Petra Bebjaka.

Kriminálny triler zasadený do prostredia slovensko-ukrajinskej hranice získal trinásť nominácií, vrátane kategórie Najlepší hraný film. V prvom kole hlasovania o tom rozhodli členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

V kategórii Najlepší hraný film sa bude Čiara uchádzať o cenu s filmom Piata loď Ivety Grófovej, ktorá má na konte desať nominácií, a Špina Terezy Nvotovej so šiestimi nomináciami.

Režisér Peter Bebjak je nominovaný aj v kategórii Najlepšia filmová réžia spolu s Ivetou Grófovou za Piatu loď a Jurajom Lehotským za film Nina, ktorý získal celkovo šesť nominácií. Čiara je ďalej nominovaná v kategóriách najlepší scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, hudba, architekt – scénograf, kostýmy, masky, za herecké výkony v oboch mužských kategóriách a za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Diera v hlave Roberta Kirchhoffa, Mečiar Terezy Nvotovej a Ťažká duša Mareka Šulíka. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Lichožrúti Galiny Miklínovej, Ocko hrdina zo série Websterovci Kataríny Kerekesovej a Žltá Ivany Šebestovej.

V divácky obľúbených kategóriách sú za Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe nominované Zuzana Kronerová (Baba z ľadu), Dominika Morávková (Špina) a Vanessa Szamuhelová (Piata loď), o Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe zabojujú Tomáš Maštalír (Čiara), Pavel Nový (Baba z ľadu) a Sándor Terhes (Out). V kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú pre rovnosť hlasov vyhlásené až štyri nominácie, získali ich Judit Bárdos (Out), Petra Fornayová (Nina), Kristína Kanátová (Čiara) a Anna Šišková (Špina). V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sa o cenu budú uchádzať Daniel Heriban (Únos), Andy Hryc (Čiara) a Robert Roth (Nina).

S trinástimi nomináciami vedie Čiara, nasleduje Piata loď s desiatimi nomináciami, Nina a Špina so šiestimi, Baba z ľadu so štyrmi, po dve nominácie majú Únos a Out, jednu nomináciu má film Křižáček. Po jednej nominácii majú tiež filmy v kategóriách Najlepší dokumentárny film a Najlepší animovaný film.

Držitelia cien Slnko v sieti budú vyhlásení na slávnostnom udeľovaní v piatok 6. apríla 2018, ktoré v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke. Počas večera bude odovzdaná aj cena Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii.

Do hlasovania o najúspešnejší slovenský film minulého roka sa budú môcť zapojiť aj diváci. Divácka anketa bude spustená 6. marca 2018, víťaz bude rovnako vyhlásený na slávnostnom ceremoniáli.