Švajčiari v referende rozhodnú, či zrušia koncesionárske poplatky

Švajčiari v referende rozhodnú, či zrušia koncesionárske poplatky Ilustr.foto: STV

Švajčiari budú v dnešnom referende rozhodovať o zrušení - či zachovaní - koncesionárskych poplatkov za verejnoprávny rozhlas a televíziu, ktoré vysielajú v štyroch jazykoch krajiny.

 

Tieto stanice, spojené pod jednou inštitúciou SSR, by podľa agentúry AFP mohli aj zaniknúť, ak na ne Švajčiari odmietnu platiť. Podľa prieskumov by Švajčiari mali návrh na zrušenie poplatkov zamietnuť. Voliči sa majú dnes vysloviť tiež k zachovaniu dane z pridanej hodnoty a priame federálnej dane.

Švajčiarske domácnosti posielajú ročne 451,10 frankov (392 eur) spoločnosti Billag, ktorá je poverená vyberaním koncesionárskych poplatkov. Podľa kritikov, ktorí si pomocou iniciatívy "No Billag" vymohli konanie referenda, je suma príliš vysoká. Zástancovia poplatkov tvrdia, že by ich odvolanie mohlo v krajine so štyrmi úradnými jazykmi výrazne obmedziť prevádzku verejnoprávnych médií a oslabiť demokraciu.

SSR, obsahujúci 21 rozhlasových a 13 televíznych staníc, je financovaná zo 75 percent z koncesionárskych poplatkov. Zamestnáva - priamo alebo nepriamo - asi 13.500 ľudí.

Odporcovia poplatkov vyhlasujú, že ľudia by mali platiť len za to, čo naozaj používajú, a že ušetrené peniaze zvýšia kúpyschopnosť, čo prospeje ekonomike. Pri zrode iniciatívy stála generácie ľudí, ktorí vyrástli s internetom - a tomu dávajú prednosť pred tradičné televíziou.