Markíza podala trestné oznámenie na Ruska a Kočnera

Markíza podala trestné oznámenie na Ruska a Kočnera Foto: Markíza

V súvislosti so spornými zmenkami v hodnote 70 miliónov eur spoločnosť Markíza-Slovakia podala trestné oznámenie na Mariána Kočnera a Pavla Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.

 

Kočnerova firma „Správa a inkaso zmeniek" ako žalobca žiada vyplatenie zmeniek vo výške niekoľko desiatok miliónov eur od Pavla Ruska, ktorý ich mal údajne podpísať ešte ako riaditeľ televízie. Ručiteľom týchto údajných zmeniek má byť TV Markíza.
Zmenky údajne vystavil exriaditeľ televízie Pavol Rusko v roku 2000. Ak ich Rusko nezaplatí, bude ich musieť ako ručiteľ uhradiť samotná Markíza

„Markíza spochybňovala pravosť týchto zmeniek od začiatku sporu. V civilnom konaní pred Okresným súdom Bratislava V Markíza predložila dôkazy zdôvodňujúce podozrenie z falšovania zmeniek na základe objektívne overiteľných skutočností. Okrem toho, Markíza predložila znaleckú analýzu, ktorá presvedčivo preukazuje, že je vysoko nepravdepodobné, že zmenky boli podpísané v čase, kedy to tvrdia Marián Kočner a Pavol Rusko.ô píše televízia v tlačovej správe.

Odporúčame aj: Kočner vyhral prvý spor s Markízou o miliónové zmenky

Podľa právneho zástupcu Markízy Tomáša Kamenca, bez ohľadu na príbeh, ktorý uvádzajú Kočner a Rusko o údajnom pôvode zmeniek, ich výroky, ako aj ich konanie z predmetného obdobia, tento príbeh zásadne spochybňujú. „Napríklad zmluva z 30.6.2000, ktorou Markíza vyriešila pohľadávky Gamatexu tým, že sa stala de facto vlastníkom Gamatexu, neobsahuje akúkoľvek zmienku o ďalších platbách alebo záväzkoch vyplývajúcich zo zmeniek. Okrem toho, údajné zmenky neboli nikdy spomenuté v žiadnej inej dohode, ktorou Rusko pre tretie osoby potvrdzoval záväzky Markízy. Je ťažko uveriteľné, že by Rusko 11. júna 2000 jednoducho vystavil zmenky v hodnote miliónov korún a odovzdal ich Kočnerovi bez akejkoľvek záruky, že získa kontrolu na Gamatexom alebo že dôjde k vysporiadaniu pohľadávok Gamatexu,“ povedal Kamenec.

Kamenec tiež upozorňuje, že nie je uveriteľné, že by Pavol Rusko, ako osoba, vzal na seba záväzok v hodnote 500 miliónov Sk za subjekt, v ktorom mal 10% podiel a že by tento fakt utajoval pred svojimi spoločníkmi. „Kočner a Rusko nás chcú presvedčiť, že jedinou ďalšou osobou, ktorá o existencii týchto údajných zmeniek vedela, bol človek, ktorý už nežije, zavraždený advokát JUDr. Ernest Valko, ktorý sa o ich existencii tiež nikdy nezmienil. Navyše, sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy, ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako došlo k uplatneniu podvodných nárokov. Je vysoko pravdepodobné že celý tento príbeh je vymyslený a že zmenky boli vytvorené omnoho neskôr, pravdepodobne v čase, kedy boli tieto pochybné nároky uplatnené.“

Televízia Markíza tvrdí, že ,á k dispozícii aj odborné vyjadrenie znalca, ktoré Markíza už predložila v civilnom konaní na Okresnom súde Bratislava V. Znalkyňa v odbore písmoznalectva skúmala podpisy Ruska z obdobia 1998-2000 (kedy mali byť sporné zmenky údajne podpísané) a z roku 2017. Zo záverov jej posudku vyplýva, že je veľmi nepravdepodobné, že by originály sporných zmeniek, ktorých kópie skúmala, podpísal Rusko v roku 2000.

Odporúčame aj: V Markíze sa už k Pavlovi Ruskovi, podozrivému z objednávky vraždy, veľmi nehlásia

„Tento záver potvrdzuje aj analýza, ktorú vypracoval znalec v odbore grafológia Michael Handy z Veľkej Británie. M. Handy pôsobí vo Forenznom laboratóriu Metropolitnej polície, má vyše 35 ročnú prax ako grafologický expert a znalec v súdnych konaniach po celom svete. Vo svojej správe Michael Handy potvrdzuje závery slovenskej znalkyne v tom, že predložené listiny dokazujú, že Pavol Rusko originálny zmeniek nepodpísal v roku 2000“, uviedol právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec.

Markíza je presvedčená, že existujú závažné dôvody domnievať sa, že Marián Kočner a Pavol Rusko sa dopustili spáchania trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti.

 Samotný Rusko, ktorý je v spore bližšie ku Kočnerovi, pred súdom pravosť zmeniek potvrdil. "Znalecký posudok sa drží faktov. Odborné stanovisko si môžete vycucať z prsta. Nepoužívate na to znalecké razítko a znalec vlastne ničím neručí," reagoval začiatkom apríla pre Markízu Kočner.

Rusko tvrdí, že zmenky podpísal kvôli zachovaniu vysielacej licencie televízie.
„Som orgánom činným v trestnom konaní k dispozícii, komunikujem s nimi a veľmi aktíve a efektívne poukážem, že som sa nedopustil protiprávneho konania,“ povedal Kočner v reakcii pre RTVS.