V Mexiku zavraždili novinára, zatarasili mu cestu, keď odchádzal z domu

V Mexiku zavraždili novinára, zatarasili mu cestu, keď odchádzal z domu Reprofoto FB/TV Diario Presente

V Mexiku bol v utorok zavraždený ďalší novinár, ide už o štvrtého zavraždeného novinára v Mexiku tento rok.

 

Rozhlasového reportéra Juana Carlosa Huertu zastrelili ozbrojenci v juhomexickom štáte Tabasco v meste Villahermosa, keď vychádzal zo svojho domu. Informoval o tom dnes španielsky denník El País s odvolaním sa na miestne prokuratúru.

"Prišli, aby ho zabili," povedal miestnym médiám prokurátor Fernando Valenzuela. Vylúčil tak, že by išlo o lúpežné prepadnutie. Skupina ozbrojencov v utorok dopoludnia prišla k Huertovmu domu a zatarasila mu dodávkou cestu, keď sa chystal odísť vo svojom BMW. Muži na neho potom niekoľkokrát vystrelili. Huerta, ktorý mal vlastnú reláciu v rozhlase a robil tiež spravodajstvo v miestnej televízii, strelným zraneniam podľahol.

Podľa organizácie Reportéri bez hraníc je Mexiko jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov. Tento rok ide už o štvrtý prípad zabitého novinára v Mexiku, vlani ich tam bolo zavraždených 12.

Utorková vražda sa stala presne rok po tom, čo bol na severozápade Mexika zastrelený uznávaný novinár píšuci o obchode s drogami Javier Valdez.

Za šesť rokov vlády súčasného prezidenta Enriqueho Peni Nieta bolo v Mexiku zavraždených 43 novinárov. Vysoká kriminalita, za ktorou stojí väčšinou vojna drogových gangov, výrazne znížila popularitu terajšej vládnej strany.