Ruská televízia začala vysielať reláciu o týždni prezidenta Putina (VIDEO)

Ruská televízia začala vysielať reláciu o týždni prezidenta Putina (VIDEO) Reprofoto Rossia 1

Snaha ukázať Vladimira Putina ako prezidenta, ktorý zvláda všetky povinnosti štátnika a zároveň si nájde čas na obyčajných ľudí, prírodu alebo stretnutie s mládežou. Také je vyznenie relácie "Moskva. Kremeľ. Putin", ktorú v nedeľu večer odvysielal prvý kanál ruskej štátnej televízie.

 

Prvý diel seriálu sa venoval Putinovej "vynikajúcej" telesnej kondícii a jeho láske k deťom, napísal denník The Guardian.

Hodinový program dostal miesto v hlavnom vysielacom čase a má mapovať týždenné aktivity prezidenta. Hoci je Putin pred kamerami štátnej televízie takmer denne, podobný typ programu je pre neho novinkou, píše denník The Washington Post (WP). V prvom dieli videli diváci Putina na pohrebe spevácke hviezdy sovietskej éry Josifa Kobzona, jeho stretnutie s nadanými teenagermi, ktorých zasväcoval do tajov diplomacie, alebo tiež doteraz nepublikované zábery z Putinovej letnej dovolenky na Sibíri.

"Toto je divočina, sú tam medvede," komentoval zábery zo štúdia hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Ochranka je náležite vyzbrojená, keby niečo. Avšak pokiaľ Putina uvidia medvede, nie sú to hlupáci, budú sa správať, ako sa patrí," dodal.

Zahraničné médiá si všímajú, že nový program sa vo vysielaní štátnej televízie objavil len niekoľko hodín potom, čo tisíce Rusov demonštrovali proti vládnemu zámeru zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Ďalšie protesty sa očakávajú v najbližších dňoch a nespokojnosť s dôchodkovou reformou v lete stiahla popularitu ruského prezidenta pod úroveň, na akú je dlhodobo zvyknutý. Podľa prieskumu nezávislého sociologického strediska Levada v júli schvaľovalo jeho kroky 67 percent opýtaných oproti májovým 79 percentám.

Protestné akcie nedeľná relácia opomenula, ale upozornila na Putinovu vôľu "prevziať zodpovednosť" za "potrebné" reformy.

"Keď Putin hovorí s matkou dieťaťa alebo sa pozerá na dieťa, je zrejmé, ako veľmi má deti rád. Má k deťom veľmi úprimný a ľudský cit. To sa nedá zahrať," komentoval túto časť moderátor Vladimir Solovjov. Hovorca Peskov mu odpovedal: "Putin nielenže má rád deti, má rád ľudí všeobecne."

Peskov v pondelok uviedol, že relácia je čisto dielom televízie a predstavuje "vyvážený" pohľad. "Typický kremeľský projekt, ktorý má pozdvihnúť a poľudštiť Putina v čase, keď je pod rastúcim tlakom vlastného ľudu. Nemyslím si, že je náhoda, že sa tak deje v okamihu, keď je zamotaný do naozajstnej politickej kontroverzie," reagovala analytička televízie CNN Susan Glasserová v odkaze na spornú dôchodkovú reformu.

WP poznamenáva, že to nie je prvýkrát, čo sa ruský politik stal objektom televíznej reality šou. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov pred dvoma rokmi spustil reláciu "Tím", ktorú WP označil zo kópiu The Apprentice (Učeň) terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa.