TV Lux vysielala neobjektívnu reláciu o homosexuáloch, tvrdí rada

TV Lux vysielala neobjektívnu reláciu o homosexuáloch, tvrdí rada Foto: TV Lux

Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila kresťanskej TV Lux sankciu – upozornenie na porušenie zákona za to, že v diskusnej relácii U Pavla bola porušená objektívnosť a nestrannosť politicko-publicistikej relácie.

 

 

K porušeniu zákona malo dôjsť v relácii na tému Registrované partnerstvá homosexuálov z októbra minulého roka, ktorú moderovala Martina Ruttkayová Tvardzíková, redaktorka Hospodárskych novín.

Hoci zákon o úprave registrovaných partnerstiev predkladala strana SaS, do štúdia nebol pozvaný žiaden zástupca tejto strany, ani predstaviteľ homosexuálov. Moderátorka v úvode oznámila, že pozvanie bolo adresované aj strane SMER, avšak ani ministerstvo spravodlivosti, ani zástupcovia z radov poslancov pozvanie neprijali.

O téme diskutovali právnik KDH Martin Dilong, poslanec OĽaNO Branislav Škripek, a katolícky kňaz Vladimír Thurzo.

„Moderátorka robila, čo mohla, aby odprezentovala aj názory druhej strany," povedali pre radu zástupcovia televízie, ktorí sú presvedčení, že moderátorka tvorila dostatočnú oponentúru voči názorom pozvaných hostí.

„V predmetnom programe absentovali vyjadrenia a názory predkladateľov návrhu zákona k potrebe jeho prijatia, ako aj názory organizácií, resp. iných subjektov, ktoré by zastupovali osoby s homosexuálnou orientáciou. Samotná redaktorka vo viacerých prípadoch naznačila svoj postoj k tejto téme, ktorý bol zhodný s postojom diskutujúcich osôb," píše sa v podkladových materiáloch kancelárie rady.