Odborník: Biely dom zverejnil upravený záznam incidentu s reportérom (VIDEO)

Odborník: Biely dom zverejnil upravený záznam incidentu s reportérom (VIDEO) Reprofoto youtube CNBC

Video, ktoré zverejnil Biely dom na obhajobu toho, že reportérovi CNN Jimovi Acostovi bola odňatá akreditácia, sa javí ako upravené tak, aby Acosta vyzeral agresívnejšie.

 

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nezávislého odborníka, ktorý záznam na želanie agentúry preskúmal.

Acosta sa na stredajšej tlačovej konferencii dostal do sporu s prezidentom Donaldom Trumpom. Pýtal sa ho, prečo v závere kampane pred utorkovými voľbami karavanu migrantov mieriacu k USA zo strednej Ameriky označoval za inváziu. Keď chcel spravodajca CNN položiť ďalšiu otázku, Trump vyhlásil "to stačí". Acosta sa potom preťahoval s asistentkou o mikrofón a prezident ho nazval "neslušným a hrozným" človekom, za ktorého by sa CNN mala hanbiť.

Podrobnosti: Novinár CNN sa na tlačovej besede preťahoval o mikrofón, Trump mu dal stopku

Hovorca Bieleho domu neskôr zverejnila na twitteri video s incidentom. Porovnanie záberu po zábere so záznamom agentúry AP tej istej udalosti však ukazuje, že pohyb reportérovej ruky bol zrýchlený, tvrdí nezávislý video producent Abba Shapiro. "(Editácia videa je) príliš presná na to, aby išlo o náhodu," tvrdí. Dodáva, že záznam nesprevádza zvuk, čo mohlo prípadnú úpravu ešte uľahčiť.

Z toho, že video je upravené, vo štvrtok Biely dom obvinili aj zástupcovia CNN Matt Dornic a Brian Stelter. Naznačili, že video môže pochádzať z ultrapravicového webu Infoware, ktorý prevádzkuje "kráľ konšpirátorov" Alex Jones. Ten napríklad obvinil vládu USA z podielu na teroristickom útoku na New York a Washington z roku 2001 a spochybnil pristátie Američanov na Mesiaci.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Sarah Sandersovej bolo Acostovo správanie "absolútne neprijateľné". Hovorkyňa vyčítala novinárovi, že "položil ruku na mladú ženu, ktorá sa snažila robiť svoju prácu".

Sandersová neuviedla, odkiaľ záznam pochádza, a tvrdí, že jeho účelom bolo ukázať, že sa Acosta stážistky dotkol. "Video je jasné, dotkol sa jej. Naše vyjadrenia platia," konštatovala hovorkyňa.