Pred 50 rokmi mal premiéru No počkaj, zajac! (VIDEO)

Pred 50 rokmi mal premiéru No počkaj, zajac! (VIDEO) Foto z filmu

Ruský kreslený seriál No počkaj, zajac!, ktorého prvý diel mal premiéru pred 50 rokmi, 1. januára 1969, si popularitu udržuje roky.

Príbehy chuligánského Vlka s cigaretou, ktorý sa márne snaží prekabátiť Zajaca, mali ohlas nielen v Rusku a ďalších postsovietskych krajinách. Dôležitú úlohu v diele výtvarníka Svetozara Rusakova a režiséra Vjačeslava Kotenočkina mala i hudba - v seriáli zneli najväčšie šlágre svojej doby, vrátane piesne Ally Pugačevovej.

O predobraze Vlka, svojho najslávnejšieho výtvoru neskôr Rusakov povedal: "Bol to taký obyčajný chuligán, na ktorého si v pokoji trúfnete... Bol smiešny, nikdy mu nevyšla ani jedna nástraha na Zajaca. Ale možno preto bol tak sympatický. Zajac bol skôr taký čestný pionier, ktorému som nikdy veľmi nefandil, asi ako väčšina divákov," priznal Rusakov.

Pôvodných 16 dielov bolo natočených medzi rokmi 1968 a 1986. Začiatkom 90. rokov sa na ne pokúsil nadviazať dvoma epizódami Vladimir Tarasov. Diváci ich však príliš neprijali, podobne ako o desať rokov neskôr dva výtvory Kotenočkinovho syna Alexeja. V nových pokračovaniach už však Vlk stratil niečo zo svojho gaunerstva - nefajčí a nepije.