Dokument Od Fica do Fica videlo 16 tisíc platiacich a okolo 50 tisíc neplatiacich ľudí

Dokument Od Fica do Fica videlo 16 tisíc platiacich a okolo 50 tisíc neplatiacich ľudí Foto: Robert Zipser

Kontroverzný dokument Zuzany Piussi Od Fica do Fica začína dnes vychádzať na DVD.

DVD, ktoré stojí 4.99 eur, sa dnes dostalo do distribúcie.„Film je určený pre tých, ktorí si ho cez internet nepozreli, ale aj pre tých, čo film videli a sú zvedaví na bonusy, ktoré sa do filmu nedostali, ocenia mať ho v archíve s anglickými titulkami, a s kresbami Shootyho. Keď si film kúpia, podporia tak našu ďalšiu nezávislú tvorbu," povedala režisérka Zuzana Piussi.

Film bude k dispozícii v kamenných obchodoch, vo vybranej sieti supermarketov a hypermarketov, u internetových predajcov a v novinových stánkoch. Podľa tlačovej správy niektorí slovenskí obchodníci sa v prospech filmárky dobrovoľne vzdávajú marže. „Je to unikát. Medzi obchodníkmi vznikla táto solidarita - sú ochotní nakupovať tento produkt drahšie, ako by mohli," hovorí Zuzana Golianová, ktorá zastupuje autorku. 

Foto z nakrúcania, Róbert Zipser

Po tom, ako film odmietli vysielať multiplexy, stal sa prvým filmom, ktorý bol ponúkaný na webe cez systém Piano. Časopisu .týždeň film prilákal nových predplatiteľov a odštartoval novinku na trhu spravodajských webov, ktoré začali prinášať cez Piano aj ďalšie filmy.

Dokument po premiére 20. november 2012 do svojho programu zaradili len klubové kiná, film sa nedostal do širokej kinodistribúcie. Film dostal cenu slovenskej kritiky, v ankete denníka SME bol udalosťou roka 2012 a stal sa hitom internetu. Videlo ho približne 16 tisíc platiacich a okolo 50 tisíc neplatiacich ľudí. Zakrátko, ako sa začal distribuovať cez Piano,vznikli pirátske kópie, ktoré sa voľne šírili a zdieľali na sociálnych sieťach. Tvrocovia sú presvedčení, že je jeden z najsledovanejších dokumentov v histórii Slovenska.

Zuzana Piussi v súčasnosti plánuje dokončiť film o týraných deťoch s názvom Priamy prenos. "Rada by som nakrútila film o Vladovi Zboroňovi, ako po 30 rokoch ide navštíviť svojich spolužiakov z Bohosloveckej fakulty. Na film nemám žiadne finančné prostriedky, Česká televízia by mala v najbližších dňoch rozhodnúť, či film zoberie pod svoje krídla, ale v tejto chvíli je to zatiaľ neisté," povedala Piussi.

Režisérka začala nakrúcať svoj film Od Fica do Fica zo zúfalstva. Od volieb 2010 do volieb 2012 pozerala okolo seba s otvorenými očami a zaznamenávala predvolebné kampane, aktivity politikov, ich voličov, demonštrácie proti Gorile, organizátorov týchto protestov.