STV kvôli úmrtiu herca mimoriadne mení program

STV kvôli úmrtiu herca mimoriadne mení program Foto: SND

Večer Dvojka odvysiela film Slepý Geronimo a jeho brat s Petrom Mankoveckým.

 


Dvojka dnes večer mimoriadne zmení program a o 23:30 odvysiela film Slepý Geronimo a jeho brat k úmrtiu herca, hudobného skladateľa a pedagóga Petra Mankoveckého, ktorý zomrel 2. mája povedal hovorca RTVS Richard Šümeghy.
Videofilm z roku 1993 je o ťažko skúšanej bratskej láske nakrútený podľa novely Arthura Schnitzlera. Režisérom je Martin Huba. Peter Mankovecký vo filme hral s Vladimírom Hajdu, Gabrielou Dzuríkovou, Matejom Landlom a Karlom Spišákom.

 

„Herec, režisér, pedagóg a najmä hudobný skladateľ Peter Mankovecký nás náhle a dobrovoľne opustil vo veku štyridsaťpäť rokov, informuje SND.
Peter Mankovecký sa narodil 16. februára 1968 v Zlatých Moravciach. Po absolutóriu herectva na Vysokej škole múzických umení získal v roku 1992 angažmán v divadle SNP v Martine, kde odohral tri sezóny. Práve s týmto divadlom sa spájal aj jeho režijný debut hry Slawomira Mrožka Dom na hranici. Od roku 1995 až dodnes pôsobil ako umelec v slobodnom povolaní.

Peter Mankovecký bol jedným z najvýraznejších a najvyhľadávanejších skladateľov scénickej a filmovej hudby, ktorého pôsobnosť prekračovala hranice Slovenska. Napísal hudbu k vyše osemdesiatim inscenáciám pre rôzne slovenské, české i zahraničné divadlá. Už ako študent sa objavil v postave Romea v inscenácii Romeo a Júlia (1992). Ďalšia Shakespearovská rola prišla so Zurvalcom v Skrotení zlej ženy (2008). Skomponoval hudbu k päťdesiatim trom inscenáciám Činohry SND. Napríklad W. Shakespeare Sen noci svätojánskej (1994), W. Shakespeare Búrka (2000), Sofokles Král Oidipus (2001), B. Slančíková-Timrava ¬ P. Pavlac Veľké šťastie (2003), R. Schimmelpfennig Arabská noc (2004), W. Shakespeare Hamlet (2007), W. Shakespeare Skrotenie zlej ženy (2008), M. Kukučín – P. Pavlac Dom v stráni (2008), Tracy Letts August: stratení v Oklahome (2011), Ronald Harwood Kvarteto (2012), Shelagh Stephensonová Pamäť vody (2012), Horace McCoy Aj kone sa strieľajú (2013), Ivan Horváth – Peter Pavlac Bratia Jurgovci (2013).