Apple chce dohnať Netflix či HBO, investuje miliardy do vlastných relácií

Apple chce dohnať Netflix či HBO, investuje miliardy do vlastných relácií Foto: Apple TV

Americká spoločnosť Apple je odhodlaná vynaložiť vyše šesť miliárd dolárov na pôvodné programy a filmy pre svoju plánovanú televíziu Apple TV +.

 

S odvolaním sa na informované zdroje to napísal britský denník Financial Times (FT). Apple predtým uvádzal, že streamovaciu službu s vlastným obsahom spustí na jeseň, podľa správy FT ale firma plánuje službu sprevádzkovať v nasledujúcich dvoch mesiacoch, ešte pred spustením televízie Disney +, ktoré je naplánované na 12. novembra.

Cieľom tak vysokého rozpočtu je snaha rýchlo dohnať konkurentov, ako je Netflix, Disney či televízna sieť HBO, ktorú vlastní spoločnosť AT & T. Výrobca telefónov iPhone už pripravuje vstup do médií niekoľko rokov a v roku 2017 kvôli tomu prijal dvoch známych vysokých predstaviteľov spoločnosti Sony Pictures Television Jamieho Erlichta a Zacka Van Amburga. Obaja dostali na prvý rok na tvorbu vlastného obsahu jednu miliardu dolárov, odvtedy však tento sľub už podľa zdrojov FT presiahol šesť miliárd USD.

Odporúčame aj: Apple predstavil veľké novinky: novú TV aj spravodajskú službu a kreditnú kartu (VIDEO)

Apple svoju televíziu predstavil tento rok v marci a potvrdil, že chystá najmenej sedem vlastných programov, vrátane relácií produkovaných Stevenom Spielbergom a Oprah Winfreyovou. Zatiaľ však neuviedol, kedy službu spustí.

V pondelok Apple zverejnil upútavku na svoj seriál The Morning Show (Ranná show), dráma s Jennifer Aniston, Reese Witherspoon a Stevom Carellom. Podľa FT firma na seriál vynaložila stovky miliónov USD a cena za jeden diel je vyššia ako pri seriáli Hra o tróny, kde v prípade poslednej série stál jeden diel 15 miliónov USD.

Apple plánuje vytvoriť "knižnicu" s vlastnými programami, aby posilnil v konkurencii televízií na čele s Netflix. Jeho tohtoročný rozpočet ale zostáva pod očakávanými výdavkami Netflix, ktorý plánuje tento rok dať na vlastnú tvorbu 15 miliárd USD.

Cenu za vlastnú televíziu Apple zatiaľ nezverejnil. Podľa agentúry Bloomberg plánuje vyberať mesačný poplatok 9,99 dolára. To je o tri doláre viac, než by mala stáť služba Disney +.