Najviac hlavných cien Emmy nemá Hra o Tróny, ale seriál Potvora (VIDEO)

Najviac hlavných cien Emmy nemá Hra o Tróny, ale seriál Potvora (VIDEO) Foto z filmu

Fantasy seriál Hra o tróny z produkcie televízie HBO štvrtýkrát získal americkú televíznu cenu Emmy v kategórii najlepší dramatický seriál.

Jeho protagonisti si na udeľovaní týchto cien vyslúžili potlesk v stoji a dve ocenenia, najviac cien (štyri) si ale z ceremoniáli v Los Angeles odniesli tvorcovia britskej komediálnej série Potvora.

Tri z hlavných cien Emmy, vrátane ocenenia za najlepší minisériu, získal koprodukčný seriál spoločností HBO a Sky nazvaný Černobyľ o havárii rovnomennej jadrovej elektrárne na Ukrajine v roku 1986.

Špecifikom slávnostného večera bolo, že sa obišiel bez hlavného moderátora. Víťaza dvoch desiatok hlavných kategórií predstavovali v noci na dnes v Los Angeles slávne osobnosti filmu i televízie. Hneď na úvod zaskočila mnohých prítomná vizualizácia hrdinu animovaného seriálu Simpsonovci Homera Simpsona.

Prvými ocenenými sa stali Alex Borsteinová a Tony Shalhoub, ktorí dostali Emmy za najlepšiu vedľajšiu rolu v komediálnom seriáli za sitcom The Marvelous Mrs. Maisel.

Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe v kategórii dramatického seriálu sa stal Peter Dinklage za Hru o tróny, ktorá sa v tomto ročníku stala celkovým víťazom sa 12 Emmy po započítaní cien za technické a kreatívne kategórie udeľované už pred týždňom.

Druhý v tomto celkovom hodnotení skončil s desiatimi cenami seriál Černobyľ.

Do histórie amerických televíznych cien, ktoré sa prvýkrát udeľovali v roku 1949, sa dnes podľa agentúry AP zapísal herec a spevák Billy Porter, ktorý získal ako prvý muž otvorene sa hlásiaci k svojej homosexuálnej orientácii cenu Emmy za najlepšieho herca v dramatickom seriáli. Zlatú sošku ženy s krídlami držiacu atóm dostal Porter za seriál Pose o homosexuálne a transgender komunite v Amerike 80. rokov minulého storočia.

"Ako umelci musíme práve my meniť molekulárnu štruktúru sŕdc a myslí ľudí na tejto planéte. Prosím, pokračujme v tom, neprestaneme nikdy hovoriť pravdu," vyzval v ďakovnej reči svojich kolegov Porter.