Poľská TVP po protestoch presúva oslavy Silvestra

Poľská TVP po protestoch presúva oslavy Silvestra Foto: TVP

Poľská verejnoprávna televízia (TVP) po protestoch ochrancov prírody aj desiatok tisíc ďalších ľudí ustúpila od plánov usporiadať tento rok oslavy Silvestra a príchodu nového roka pod skokanským mostíkom Wielka Krokiew v Zakopanom.

Kritici týchto plánov varovali, že hlasná hudba, rámus z ohňostrojov aj ostré svetla môžu vyrušiť zvieratá, medzi nimi medvede, zo zimného spánku. Namiesto toho sa estráda bude konať rovnako ako v posledných rokoch v jednom z parkov v centre najznámejšieho strediska na poľskej strane Tatier.

Silvestrovské oslavy v Zakopanom, ktoré organizuje TVP, sa na mieste zúčastňujú desiatky tisíc ľudí a niekoľko miliónov ľudí show sleduje v televízii.

Generálny riaditeľ TVP Jacek Kursk oznámil, že "v záujme toho, aby Silvester spájal, a nie delil, aby nevyvolával negatívne emócie, sa vraciame na pôvodné miesto".

Kritici pôvodných plánov poukazovali na to, že štadión okolo skokanského mostíka Wielka Krokiew sa nachádza v susedstve Tatranského národného parku. "Musíme si uvedomiť, že zvieratá sú na hluk citlivejšie ako ľudia," pripomenulo vedenie národného parku. Upozornilo, že ak sa napríklad medvede prebudia predčasne zo zimného spánku, nemusia prežiť až do jari. Takýto prípad sa v Tatrách stal vlani.

Pod petíciu proti konaniu silvestrovských osláv pod skokanským mostíkom sa podpísalo asi 28.000 ľudí a cez centrum Zakopaného minulú sobotu prešlo niekoľko stoviek protestujúcich s figurínou medveďa na nosidlách.

Poľská televízia, ktorej vedenie obsadili ľudia blízki vládnucej národno-konzervatívnej strane Právo a spravodlivosť, rozhodnutie o presunutí silvestrovského koncertu odôvodnili aj tým, že "sa objavili informácie o snahách oslavy prekaziť". Podľa TVP by za takými snahami mohli stať skupiny blízke Výboru na obranu demokracie (KOD), hnutie kritické voči vláde Práva a spravodlivosti, napísala na svojich internetových stránkach Gazeta Krakowska.