Generálny riaditeľ BBC odstúpi z funkcie

Generálny riaditeľ BBC odstúpi z funkcie

Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BBC Tony Hall dnes oznámil, že tento rok v lete po siedmich rokoch odstúpi z funkcie.

 

Spoločnosť BBC to uviedla na svojom spravodajskom webe. Hall chce s dostatočným predstihom uvoľniť miesto novému riaditeľovi, ktorý bude musieť v nasledujúcich rokoch vyjednávať s britskou vládou o budúcnosti tejto mediálnej spoločnosti svetového významu.

Činnosť BBC upravuje takzvaná Kráľovská charta, ktorá stanovuje okrem iného ciele spoločnosti, jej verejnú úlohu, podobu jej najvyšších orgánov a predovšetkým spôsob, ktorým je financovaná. Existujúca charta nadobudla platnosť v roku 2017 a platí do konca roka 2027. V polovici obdobia jej platnosti má britská vláda vykonať čiastkové vyhodnotenie plnenia charty. V ňom sa však zatiaľ nebude zaoberať napríklad financovaním spoločnosti, o ktorom sa v poslednej dobe vedú v politických kruhoch debaty.

Šesťdesiatosemročný Hall dnes ako dôvod svojho odstúpenia uviedol, že spoločnosť by pri čiastkovom vyhodnotení existujúcej charty v roku 2022 aj pri vyjednávaní o novej charte pred koncom roka 2027 mala mať rovnakého riaditeľa.

BBC je v súčasnosti financovaná koncesionárskymi poplatkami vo výške 154,5 libier ročne, ktoré platia všetky britské domácnosti s televíznym prijímačom. Britský premiér Boris Johnson v minulosti vyjadril pochybnosti o tom, či by spoločnosti mali platiť všetky domácnosti rovnaký poplatok nehľadiac na to, ako veľmi využívajú jej služby.