Spravodajstvo BBC kvôli úsporám zruší 450 pracovných miest

Spravodajstvo BBC kvôli úsporám zruší 450 pracovných miest Zdroj: BBC

Britská vysielacia spoločnosť BBC kvôli reorganizácii a modernizácii svojej spravodajskej divízie BBC News zruší 450 miest, čo zodpovedá 7,5 percentom pracovných pozícií.

 

Oznámila to dnes BBC. Plánovaným opatreniam chce do roku 2022 ušetriť 80 miliónov libier.

Spoločnosť s rušením niektorých miest počíta tiež v rozhlasovej stanici BBC Radio 5 Live a v programe World Update v rámci rozhlasového vysielania do zahraničia BBC World Service.

"Musíme pretvoriť BBC News pre nové desaťročie tak, aby sme ušetrili veľkú sumu peňazí," citovala agentúra Reuters šéfku BBC News Fran Unsworthovú. "Míňame príliš veľa našich zdrojov na lineárne vysielanie a málo na digitálne," dodala.

BBC News chce podľa Reuters v spravodajstve prejsť na model reportáží a tém, ku ktorým budú zamestnanci preradení miesto súčasného pridelenia k samostatným programom. Tento krok má zaistiť, že sa spravodajskej téme nebude venovať viacero novinárov v rôznych programoch, čo doteraz viedlo k štiepeniu síl a vyšším nákladom.

BBC uvádza, že v spravodajskej divízii pracuje okolo 6000 ľudí vrátane 1700 mimo Spojeného kráľovstva. Rozpočet BBC News po zavedení zmien bude približne 480 miliónov libier.

Vysielacia spoločnosť už v roku 2016 oznámila, že chce do roku 2020 ušetriť 800 miliónov libier, z ktorých sa 80 miliónov libier týka BBC News. BBC na svojom portáli uviedla, že polovicu plánovaných úspor v rámci BBC News sa už v uplynulých štyroch rokoch podarilo nájsť, zvyšných 40 miliónov libier potom ušetrí novo ohlásené reorganizačné plán.