Print this page

Hackeri zaútočili na bieloruskú štátnu televíziu, vo vysielaní ukázali protesty (VIDEO) Reprofoto Tut.by

Bieloruskí hackeri narušili internetové vysielanie bieloruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BT a miesto večerných správ umiestnili na jej web videá natočená na protivládnych protestoch.

 

Nahrávky ukazovali bitie a zatýkanie demonštrantov bieloruskú políciou, informuje o tom server Tut.by.

Hackeri prerušili v sobotu večer priamy prenos na webe televízie BT vo chvíli, keď jej redaktori hovorili s námestníkom ministra zdravotníctva o ochorení covid-19 v Bielorusku. Namiesto toho sa na stránkach objavili zábery z protivládnych protestov, ktoré na sociálnej sieti Telegram umiestnil televízny kanál Current Time TV a kanály NEXT, Onliner a TUT.BY.

V rovnakom čase sa na telegramovom kanáli skupiny s názvom Kyber-Partizáni objavila správa "Ak BT nechce ľuďom ukázať pravdu, ukážeme ju my". Neskôr prestala stránka televízie fungovať.

Protesty v Bielorusku vypukli po augustových prezidentských voľbách. Podľa oficiálnych výsledkov v nich zvíťazil dlhoročný líder krajiny Alexander Lukašenko. Opozícia však výsledok hlasovania považuje za sfalšovaný a Lukašenkovo ​​zvolenie neuznáva ani Európska únia.