Trump predčasne ukončil rozhovor, moderátorke sa vyhráža odvetou (VIDEO)

Trump predčasne ukončil rozhovor, moderátorke sa vyhráža odvetou (VIDEO) Foto: FB Donald Trump

Kvôli nespokojnosti s moderátorkou ukončil americký prezident Donald Trump v utorok večer miestneho času predčasne rozhovor v televízii CBS. Následne pohrozil jeho predčasným zverejnením a novinárke obľúbeného programu sľúbil odvetu.

Trump necelé dva týždne pred voľbami stupňuje útoky na médiá, v posledných dňoch nazval reportéra agentúry Reuters zločincom a televíziu CNN potom označil za "hlúpych šmejdov".

Trump na twitteri kritizoval rozhovor s moderátorkou Lesley Stahlovou ako "podvod" a "predpojatosť". Pohrozil tiež, že rozhovor zverejní sám ešte pred tým, než ho má CBS oficiálne vysielať túto nedeľu v rámci predvolebného špeciálu relácie "60 Minutes".

Podľa médií bola dôvodom ukončenia rozhovoru Trumpova nespokojnosť s otázkami moderátorky.

Trump na twitteri písal o "príšernom zásahu" do volieb 3. novembra. Na následnom volebnom mítingu v pensylvánskom meste Erie podľa denníka The New York Times (NYT) sa nepriamo televízii CBS vyhrážal. "Budete pozerať, čo s '60 minút urobíme, bude to pecka," povedal pred nadšenými prívržencami. "Lesley Stahlová z toho nebude mať radosť," dodal.

Trump na twitteri následne zverejnil niekoľkosekundový klip s moderátorkou, ktorý pripojil titulkom: "Lesley Stahlová z 60 Minút nemá na sebe rúško v Bielom dome po tom, čo so mnou urobila rozhovor. Mnoho ďalšieho bude nasledovať."

Republikánsky prezident pritom rúšku na verejnosti nosí len zriedka a častokrát spochybňoval jej účinnosť v boji proti koronavírusu. Podľa NYT novinárka mala rúško nasadenou po väčšinu času a Trumpom zverejnený záber ju zachytáva bezprostredne po interview, kedy ju mala zloženú.

Trump v poslednej fáze predvolebnej kampane zosilňuje svoju rétoriku voči médiám. V pondelok nazval reportéra agentúry Reuters zločincom kvôli tomu, že neinformuje o údajných správach o zapletení demokratického kandidáta Joea Bidena do podnikateľských aktivít jeho syna na Ukrajine. S informáciami prišiel bulvárny denník The New York Post, podľa mnohých analytikov však pochádzajú z pochybného zdroja. Aj v prípade ich pravosti z nich pritom nemožno vyvodzovať závery, ktoré Trump verejne deklaruje.

Prezident tiež v pondelok pri svojom volebnom mítingu ostro kritizoval svojho tradičného nepriateľa televíziu CNN, ktorá podľa neho neinformuje o ničom inom ako o pandémii covid-19. "Zapnete to a všetko, o čom sa tam hovorí, je len covid, covid, pandémia, covid (...)," povedal prezident s tým, že sú ľudia už správami o šírení koronavírusu unavení. "Snažia sa všetkých presvedčiť, aby nešli voliť. Ľudia vám na to neskočia, CNN, vy hlúpi šmejdi," povedal prezident za jasotu svojich prívržencov.

Podľa serveru Axios ide o zvláštnu záverečnú komunikáciu Trumpovej predvolebnej kampane vzhľadom na to, že USA stále drží nezávideniahodné celosvetové prvenstvo tak v celkovom počte úmrtí s covidom-19, ako aj v množstve preukázaných nálezov na SARS-CoV-2. V posledných dňoch tam pritom pribúda novo nakazených tempom, ktoré je porovnateľné s vrcholnými prírastky z tohtoročného leta.

Trump cez víkend tiež nezvyčajne ostro kritizoval uznávaného epidemiológa zo svojho vlastného tímu Anthonyho Fauciho, o ktorom vyhlásil, že je "pohromou". "Ľudí už unavuje počúvať Fauciho a všetkých tíchto idiotov," povedal prezident pred stretnutím s voličmi v Las Vegas, na ktorom si uťahoval z Bidena kvôli tomu, že chce "počúvať vedcov". Demokrat situáciu rýchlo využil a v jednom zo svojich doteraz najpopulárnejších príspevkov na sociálnej sieti twitter Trumpov výrok zdieľal s krátkou poznámkou: "... áno."