Medzi novými členmi Licenčnej rady je dlhoročná novinárka či bývalá šéfka komunikácie Orangu

Medzi novými členmi Licenčnej rady je dlhoročná novinárka či bývalá šéfka komunikácie Orangu Reprofoto RTVS

Poslanci dnes vo verejnej voľbe zvolili štyroch nových členov do Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Z dvadsiatky kandidátov, ktorí prešli verejným vypočutím, sa nimi stala Andrea Cocherová, ktorá v minulosti mala na starosti komunikáciu spoločnosti Orange Slovensko a donedávna bola správkyňou Nadácie Orange. Do rady ju navrhla Rada pre reklamu.

Novou členkou je aj dlhoročná redaktorka investigatívnej relácie Reportéri RTVS Katarína Začková, ktorú aj viedla. Navrhla ju Spoločnosť pre trvalo udržateľný život.

Podrobnosti: Reportáž o podozrení z plagiátorstva Kalavskej dostala v RTVS stopku, šéfka Reportérov bola odvolaná (VIDEO)

Do Rady pre vysielanie a retransmisiu zasadne aj právnička Lenka Jakubčová, ktorá v roku 2019 kandidovala do Európskeho parlamentu na kandidátke strany SaS. Posledným novým členom je vedúci katedry žurnalistiky KU v Ružomberku Pavel Izrael, ktorý je poslaneckým kandidátom.

„Nepochybne ide o zastúpenie profesií, ktorých Rada pre vysielane a retransmisiu potrebuje. Majú bohaté skúsenosti z praxe, poznajú aktuálne trendy v oblasti televízneho a rozhlasového vysielania,“ povedal predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. „Verím, že vďaka verejnému vypočutiu, ktoré sme zaviedli, nahradia takýto ľudia postupne všetkých politických nominantov,“ dodal.