Arabela musela vyzerať tak, aby diváci zo západu nezistili, že sa natáčala na východe (VIDEO)

Arabela musela vyzerať tak, aby diváci zo západu nezistili, že sa natáčala na východe (VIDEO) Foto: ČT

Rozprávkový seriál Arabela, ktorého prvý diel zaradila Československá televízia do programu pred 40 rokmi 25. decembra 1980 počas vianočných sviatkov, zaujal všetky generácie - malých i veľkých.

Seriál z tvorivej dielne režiséra Václava Vorlíčka a scenáristu Miloša Macourka mal hviezdne herecké obsadenie a veľa trikov. Arabela bola už mnohokrát reprízovaná a vždy si našla ďalších divákov. Dostala sa aj do sveta, sledovať ju mohli v Južnej Kórei, Austrálii alebo v Japonsku.

Arabela vznikla na objednávku západonemeckej stanice WDR v Kolíne nad Rýnom a nakoniec mala dve série - celkom 39 dielov. V prvých 13 epizódach z roku 1979 stvárnila hlavnú úlohu vtedy devätnásťročná Slovenka Jana Nagyová. Do češtiny ju nadabovala Libuše Šafránková, s ktorou Vorlíček pôvodne počítal ako s princeznou. V roku 1993 sa potom vysielala ďalšia, už menej úspešná séria - Arabela sa vracia, v ktorej si v titulnej úlohe zahrala mladšia sestra Šafránkovej - Miroslava.

Pôvodný seriál pritom nepôsobí práve dojmom, že sa natáčal koncom 70. rokov v socialistickom Československu. Vladimír Dlouhý (ako Petr Majer) mal na svoju dobu až príliš dlhé vlasy, Majerovci tiež nebývali v paneláku ale v "buržoáznej" vile. Československá televízia potrebovala valuty a Nemci ich boli ochotní do natáčania vložiť, ale pod jednou podmienkou: západonemecký divák nesmie spoznať, že sa príbeh rodiny odohráva za hranicami, a tým menej za tými východnými.

Vladimír Dlouhý ako Petr Majer  Foto: ČT

Jednej zo seriálových postáv, čarodejníkovi Rumburakovi, dali Vorlíček s Macourkom následne priestor aj v samostatnom filme nazvanom jednoducho - Rumburak (1985). Diváci mali radi negatívneho hrdinu premieňajúceho sa na krkavca, čo bola aj zásluha Jiřího Lábusa. Úloha čarodejníka ho preslávila aj v zahraničí: "Na dovolenke v Grécku na mňa recepčná ukazovala, ako že krúti prsteňom, či som to ja. Tak som to teda odkýval," priznal Lábus.