Pacho, hybský zbojník bude tieto Vianoce iný, ako ste boli zvyknutí (VIDEO)

Pacho, hybský zbojník bude tieto Vianoce iný, ako ste boli zvyknutí (VIDEO) Foto RTVS

Na televízne obrazovky sa počas sviatkov dostane aj kultovka Martina Ťapáka z roku 1975 s Jozefom Krónerom v hlavnej úlohe - Pacho, hybský zbojník. Tento rok však bude iná. Túto adaptáciu rovnomennej poviedky Petra Jaroša uvedie RTVS v novej digitálne reštaurovanej podobe - 26. decembra o 20:20 na Jednotke a v repríze v nedeľu 27. decembra o 16:25.

„Film sme digitalizovali a reštaurovali z originálnych obrazových a zvukových materiálov v celkovej dĺžke 127 502 filmových políčok. Ako referenčná kópia bola zvolená pôvodná kópia – materiál Kodak z roku 1974,“ vysvetľuje digitalizačný proces filmu expert na digitalizáciu a manažér kvality a kontroly Peter Csordás, vedúci oddelenia Digitálnej audiovízie SFÚ, kde prebiehala digitalizácia filmu od decembra minulého roka až do marca 2020.

Zaujímavosťou je duálnosť projekčného obrazového formátu. „Pre televíziu bol v dobe vzniku filmu určený pomer strán 1:1,37 a pre kiná 1:1,66. My sme vyrobili obidva formáty s tým, že do distribúcie sme uprednostnili formát určený pre kiná, ktorý dnes vyžadujú aj televízie. Pri reštaurovaní zvuku sme riešili predovšetkým odstránenie skreslenia zvukového záznamu. Pri farebných obrazových korekciách sme sa snažili zachovať pôvodnú škálu poltónov a farebné podanie predovšetkým pri nočných záberoch,“ povedal Csordás.

Odporúčame aj: Aké pocity mal Jozef Kroner keď Obchod na korze dostal Oscara?

Reštaurovania a digitalizovania filmov v SFÚ sa zúčastňujú tvorcovia filmu, prizvaní sú aj filmoví odborníci. „Odbornými garantmi pri filme Pacho, hybský zbojník boli Laco Kraus za obraz a Juraj Solan za zvuk, dohľad nad laboratórnymi procesmi mal Štefan Komorný. Dúfam, že kvalitu nášho výstupu a teda aj potenciál, ktorý ponúkajú súčasné digitálne technológie v zmysle spracovania analógového záznamu, diváci ocenia,“ dodáva Csordás.