Zomrel divadelný a televízny herec Zoltán Hlaváč

Zomrel divadelný a televízny herec Zoltán Hlaváč Foto: DAB Nitra

V nedeľu 3. januára 2021 zomrel dlhoročný divadelný aj televízny herec Zoltán Hlaváč. O úmrtí informovalo Divadla Andreja Bagara v Nitre , kde Zoltán Hlaváš dlhé roky pôsobil.

Zoltán Hlaváč sa narodil 20. februára 1938 v Lúčnici nad Žitavou. V roku 1962 absolvoval herectvo na VŠMU v Bratislave. Hneď po skončení štúdia sa stal členom umeleckého súboru Krajového divadla Nitra. Jeho prvou postavou bol Fiore v Candoniho dráme Túžba sobotňajšieho večera, kde si zahral po boku Adely Gáborovej a Magdy Pavelekovej. Jeho herecký výkon si všimla aj divadelná kritika, ktorá ocenila najmä jeho hravosť a prirodzenosť v herectve. Následne sa predstavil v Shakespearovej tragédii Othello, či v Čapkovej hre Vec Makropulos.
V 60. rokoch účinkoval vo viacerých inscenáciách v réžii Karola Spišáka: Škriepky v Chiozze, Pygmalion, Nebo na zemi, Pani Bovaryová, Matka a Smrť Ďurka Langsfelda.

V auguste 1968 dal najavo svoj odmietavý postoj k príchodu spojeneckých vojsk, kvôli čomu bol menej obsadzovaný a po odmietnutí účinkovať v predstavení pre sovietske vojsko bol z divadla prepustený. Až v roku 1973 sa stal opäť interným členom Krajového divadla Nitra, kde pôsobil ešte do roku 1984.

Foto: DAB Nitra

Tieto udalosti však navždy poznačili jeho ďalší osobný aj herecký život a Zoltán Hlaváč sa verejnosti predstavoval zväčša už len v menších postavách. Hneď po jeho návrate do divadla zaujal vtipným spracovaním postavy Kudimova vo Vampilovej komédii Starší syn. Neskôr v 70. rokoch spolupracoval s režisérom Karolom Spišákom na inscenáciách: Jánošík abo Na skle maľované, Surovô drevo, Mária Stuartová, účinkoval tiež v inscenáciách Návšteva starej dámy a Muž ako muž v réžii Miloša Hynšta. S režisérom Jozefom Bednárikom naštudoval oceňované inscenácie Titus Andronicus a Trójanky.

V 70. rokoch účinkoval v niekoľkých televíznych filmoch: V tieni vlkov, Brána k domovu, Príbeľská vzbura Janka Kráľa, Prvá vina odpustená, Na vysokej skale: Múdry blázon a Frndolína. Poslednou inscenáciou, v ktorej účinkoval na doskách DAB v Nitre bola Hviezdoslavova tragédia Herodes a Herodias v réžii Martina Kákoša. Bol manželom herečky a dlhoročnej členky umeleckého súboru DAB v Nitre Evy Hlaváčovej.

Spracované podľa DAB Nitra