Vo veku 89 rokov zomrela slávna speváčka Hana Hegerová (VIDEO)

Vo veku 89 rokov zomrela slávna speváčka Hana Hegerová (VIDEO) Foto z albumu Já se vrátim

Vo veku 89 rokov dnes zomrela v pražskej Nemocnici Na Homolce šansoniérka Hana Hegerová. Správu severu Blesk.cz potvrdil ČTK jej blízky priateľ, vydavateľ Tomáš Padevět. Speváčka, ktorá je označovaná za prvú dámu československého šansónu, bola v poslednej dobe vzhľadom k problémom po zlomenine krčka v starostlivosti lekárov.

Hegerová, vlastným menom Carmen Farkašová-Čelková, pochádzala zo Slovenska. Kariéru začala ako herečka v žilinskom divadle. Na prelome 50. a 60. rokov vystupovala v pražskom divadle Rokoko a neskôr v Semafore. Vystupovala aj v zahraničí vrátane preslávenej parížskej Olympie. Jej asi najpopulárnejší šansón Levandulová vznikol zo spolupráce so skladateľom Petrom Hapkom a textárom Michalom Horáčkom. Za album Potměšilý host, na ktorom tento hit vyšiel, dostala v roku 1992 od Supraphonu platinovú platňu.

Hegerová ukončila umeleckú kariéru v auguste 2011. Vzhľadom na svoj zdravotný stav sa verejných podujatí nezúčastňovala. V apríli 2013 bola bola povýšená na komandéra francúzskeho Rádu za zásluhy. V októbri 2014 jej prezident Českej republiky Miloš Zeman udelil Rad Tomáša Garrigua Masaryka I. triedy. Slovenský prezident Andrej Kiska jej v januári 2016 udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.