Dokument francúzskej televízie prináša pochybnosti o autorovi najdrahšieho obrazu na svete (VIDEO)

Dokument francúzskej televízie prináša pochybnosti o autorovi najdrahšieho obrazu na svete (VIDEO) Reprofoto france 5

Francúzsky dokumentárny film, ktorý v utorok večer odvysielala stanica France 5, otvára nové otázky ohľadom autorstva obrazu Salvator Mundi (Spasiteľ sveta), ktorý je najdrahšie predaným výtvarným dielom na svete. Renesančný obraz Krista je prisudzovaný maliarovi Leonardovi da Vincimu, podľa dokumentu sa však taliansky umelec podieľal na vzniku diela len minimálne. Autori snímky odkazujú na závery analýzy laboratóriá C2RMF parížskeho múzea Louvre, informovala agentúra AFP. Podľa iných odborníkov ale analýza ukazuje, že obraz vytvoril da Vinci.

Laboratórium známeho parížskeho múzea skúmalo obraz tri mesiace v roku 2018. Vtedy múzeum rokovalo o zapožičaní diela s novými vlastníkmi, ktorí ho kúpili v aukcii v novembri 2017 za 450 miliónov dolárov.

Podľa autorov dokumentárneho filmu Salvator Mundi pochádza z dielne Leonarda da Vinciho, samotný majster sa ale na maľbe podieľal len minimálne. Autori upozorňujú na publikáciu Louvru, ktorá bola stiahnutá z obehu sotva deň po svojom vydaní. Rokovania o zapožičaní totiž stroskotali a od tej doby sa Louvre odmieta k dielu, ktoré nie je v jeho zbierkach, vyjadrovať.

Novinár Didier Rykner s odkazom na stiahnutú publikácii prišiel na stránkach špecializovaného webu La Tribune de l'Art k záveru, že sa podarilo preukázať, že obraz z veľkej miery namaľoval da Vinci. Analýzy podľa neho ukázali podrobnú prípravnú kresbu, ktorá je pre da Vinciho diela typická, aj mnohé zmeny a dlhú dobu vyhotovenia diela. Jeho hypotézou tak je, že sa da Vinci k obrazu v priebehu mnohých rokov vracal a upravoval jeho kompozíciu. Na základe analýzy parížskeho múzea určuje ako autora Leonarda da Vinciho aj denník The New York Times.

K ešte inému záveru prišla počítačová analýza manželov Stevena a Andrey Frankovcov, ktorú zverejnil časopis Leonardo Massachusettského technického inštitútu (MIT). Podľa ich analýzy je veľmi pravdepodobné, že renesančný majster nakreslil hlavu a hornú časť obrazu. Naopak žehnajúcu ruku a rameno je podľa ich bádania dielom iného maliara.

Ďalšou záhadou je, kde sa obraz nachádza. Podľa denníka The Wall Street Journal obraz s rozmermi 65 krát 45 centimetrov na orechovom dreve zrejme kúpil saudský princ Badr bin Abdalláh, ktorý konal v zastúpení korunného princa Muhammada bin Salmána. Aukčná sieň Christie ', ktorá aukciu usporiadala, to ale nepotvrdila. Podľa niektorých špekulácií sa vzácna maľba nachádza na jachte saudského princa, aj keď také prostredie renesančnému dielu celkom iste neprospieva.