Kauza hymny P*ča z hoven má pokračovanie

Kauza hymny P*ča z hoven má pokračovanie

Nahnevaný list matičiara z Nitry na hymnu v podaní českej kapely na obrazovke RTVS polícia poslala licenčnej rade ako priestupok. Marek Maďarič obhajuje postoj RTVS. Rada sa rozhodla posúdiť hymnu po vlastnej línii.

 


Lekára Štefana Paulova z Nitry natoľko pohoršila upravená podoba slovenskej hymny v dokumente na RTVS, že poslal ministrovi kultúry pohoršený otvorený list,  podal trestné oznámenie a žiada odvolanie generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku. Ten mu odkázal, že dokument vyberala a zaplatila Česká televízia.

Odporúčam: Diváka pohoršila hymna v podaní skupiny "Piča z hoven"

 Minister kultúry Marek Maďarič lekárovi pred niekoľkými dňami odpovedal, informujú Nitrianske noviny.  V liste minister píše, že RTVS je podľa zákona nezávislá inštitúcia a ministerstvo nemôže ovplyvňovať obsah a výber programov. „Vzhľadom na to, že ide o autorský dokument, slovenská strana neurobila a ani nemohla vykonať žiadne zásahy do obsahu," píše sa v liste od ministra. Podľa neho prešlo dielo kontrolnou projekciou, ktorá vyhodnotila, že „predmetné spracovanie hudobného diela nie je hymnou, ale je spracovaním voľného diela a žiadnym spôsobom nedehonestuje štátnu hymnu". Minister reaguje podobne ako šéf RTVS: "Pochopiteľne je možné mať estetické, či iné námietky, avšak dokument bol v rámci spoločného projektu vkladom Českej televízie. Vzhľadom na to, že ide o autorský dokument slovenská strana nerobila a ani nemohla vykonať žiadne zásahy do obsahu, ani prevedenia daného autorského diela," napísala v júli RTVS.


Z listu od ministra je Štefan Paulov sklamaný. Podnet odstúpila polícia na Radu pre vysielanie a retransmisiu. „Vraciame ho späť, pretože polícia konštatuje, že ide o priestupok, čo my nie sme kompetentní posúdiť," povedala pre Nitrianske noviny hovorkyňa rady Lucia Jelčová. Nevylúčila, že rada prešetrí podnet po svojej línii a vyžiada si záznam z RTVS.

Kapela "Piča z hoven" bývalému politikovi za SNS odkazuje, že naposledy boli ľudia perzekuovaní za umelecký prejav v nacistickom Nemecku a posiela mú českú hymnu naspievanú po slovensky.