Hudobníci z Maduáru poslali RTVS otvorený list: Žiadajú diskusie s Bukovským či Mesíkom Reprofoto RTVS

Ironické komentára a statusy dnes vyvolal otvorený list vedeniu RTVS, ktorého iniciátormi sú Juraj Matyinko a Ladislav Matyinko, členovia skupiny Maduar. Na šéfa RTVS Jaroslava Rezníka sa obracajú s iniciatívou s názvom "Hovorme spolu", v ktorej žiadajú „zrealizovanie série 5 diskusných relácií na pôde RTVS venovaných prijímaným opatreniam na Slovensku v súvislosti s Covid-19, ktoré budú vysielané naživo v najsledovanejších časoch na Jednotke a to za účasti širokého spektra odborníkov s pluralitným zastúpením názorov.“

Diskusné relácie majú "obsiahnuť hlavné témy a zodpovedať tie najdôležitejšie otázky, ktoré rozdeľujú spoločnosť a na ktorých nie je zhoda ani v rámci odborných kruhov", a to ako medicínske, tak aj právne ako testovanie, očkovanie, liečba, legistlatíva a opatrenia.

Iniciátori považujú za dôležité, aby účastníkmi diskusie boli jednak odborníci, ktorí navrhovali alebo podporovali doteraz prijaté opatrenia, napríklad Vladimír Krčméry, Peter Jarčuška, Marek Krajčí, Ján Mikas, Peter Sabaka, Peter Visolajský, Boris Klempa, Richard Kollár, Pavol Čekan a ďalší.

Zároveň žiadajú, aby v RTVS dostala priestor aj skupina ľudí, medzi ktorými sú aj odporcovia očkovania či populárni šíritelia medicínskych hoaxov. V diskusiách chcú mať napríklad Juraja Mesíka, Igora Bukovského, Štefana Hrušovského, Milicu Pirošíkovú, Jána Drgonca, Michala Pijáka, Jána Lakotu a ďalších.

„V priamej konfrontácii pred občanmi Slovenska tak budú môcť obhájiť svoje stanoviská a tvrdenia a spoločne nájsť zhodu na riešeniach, ktoré budú na prospech nás všetkých. Je to dôležitý krok k tomu, aby sa spoločnosť prestala rozdeľovať a radikalizovať a rôzne názorové tábory začali spolu opäť hovoriť,“ píšu iniciátori v otvorenom liste.

Diskusie žiadajú vysielať počas septembra a októbra a to 5 týždňov po sebe vždy v nedeľu v rámci relácie O 5 minút 12 (ako špeciálne vydanie) alebo ako samostatné mimoriadne vysielanie po tejto relácii (s dĺžkou od 60 do 120 minút) „podobným spôsobom, ako sú riešené predvolebné štúdiá pred každými voľbami, keďže v tomto prípade sa jedná o obzvlášť dôležitú vec s dopadom na celú krajinu a každého jej obyvateľa.“

Medzi signatármi otvoreného listu sú aj humorista Milan Markovič, producent Jaro Slávik, hudobník Marián Čekovský, tanečník Fredy Ayisi, politik a spevák Marian Greksa, moderátor Mirec Babják, kulturista Štefan Havlík, speváčka Marcela Molnárová, herečka Mája Velšicová, Miss Laura Longauerová, novinár Erk Kollárik, či fitness model Matúš Valent, či členovia skupiny Kiss my Ex Ladislav Znám a Peter Klema.

Aktualizácia o vyjadrenie vedenia RTVS 14:05:

"RTVS od vypuknutia pandémie poskytuje výrazný priestor pre viacerých odborníkov nielen v rámci spravodajských relácií v televízii a rozhlase, ale aj v ďalších programoch, dokumentoch, diskusiách či mimoriadnych diskusných formátoch venovaných špeciálne tejto téme. RTVS eviduje zvýšený záujem viacerých osobností a subjektov o serióznu diskusiu na televíznych obrazovkách so zreteľom na vyváženie obsadenia hostí relácií z rôznych názorových skupín a touto myšlienkou sa v súčasnosti zaoberá. Ďakujeme za záujem o príspevok do diskusie na našich obrazovkách, ponuku berieme na vedomie a budeme sa ňou zodpovedne zaoberať."