Hlavný denník zverejnil ospravedlnenia lekárom Sabakovi a Visolajskému za šírenie nepravdivých informácií

Hlavný denník zverejnil ospravedlnenia lekárom Sabakovi a Visolajskému za šírenie nepravdivých informácií Ilustr. foto: Hlavný denník

Hlavný denník sa verejne ospravedlnil za šírenie nepravdivých informácií dvom lekárom a odborníkom z pandémie – infektológovi Petrovi Sabakovi a pediatrovi Petrovi Visolajskému. Ospravedlnenie je za zverejnenie článku s názvom "Bukovský: Naša vláda a vedci spôsobili tisíce úmrtí na Slovensku, pretože ignorovali vedecké fakty", ktorý hejtoval na základe nepravdivých informácií Igora Bukovského viacerých odborníkov z éry pandémie.

V článku na Hlavnom denníku Bukovský tvrdil že: "Za tisíce zbytočných úmrtí ľudí na a s covidom – 19 sú zodpovední hlavne, avšak nielen, títo ľudia: prof. MUDr. Krčméry DrSc., MUDr. Krajčí, Mgr. Matovič, Mgr. MUDr. Mikas PhD., Prof. MUDr. Jarčuška PhD., Doc. MUDr. Bražinová PhD., Prof. MUDr. Krištúfková PhD., Prof. MUDr. Hudečková PhD., MUDr. Visolajský, MUDr. Sabaka PhD.” … Je presvedčený, že na začiatku spomínaní ľudia – členovia vlády a slovenskí vedci, „ktorí sú zodpovední za navrhované a realizované opatrenia; a najmä tí z nich, ktorí majú medicínske vzdelanie, sú z dôvodu zanedbania a nevyužitia dôležitých informácií, spoluzodpovední za zbytočné tisícky úmrtí na Covid 19 a s Covidom.“

Hlavný denník je jedným z hlavných šíriteľov proruských dezinformácií na Slovensku. Bol jeden z webov, ktoré po začiatku ruskej invázie na Ukrajine zablokoval Národný bezpečnostný úrad, pretože ho vzhľadom k šíreniu kremeľskej propagandy vyhodnotil ako bezpečnostné riziko.

V ospravedlnení HD ďalej píše, že textom, ktorý obsahoval „ nepravdivé a difamujúce informácie o osobe MUDr. Petra Visolajského, vážnym spôsobom zasiahli do práva na ochranu osobnosti pána MUDr. Petra Visolajského, a preto sa za ich uverejnenie pánovi MUDr. Petrovi Visolajskému verejne ospravedlňujeme."

V podobnom znení zverejnili je aj ospravedlnenie Petrovi Sabakovi. HD píše, že sa ospravedlňuje za texty, ktoré „obsahovali nepravdivé a difamujúce informácie o osobe doc. MUDr. Petra Sabaku, PhD., sme vážnym spôsobom zasiahli do práva na ochranu osobnosti pána doc. MUDr. Petra Sabaku, PhD, a preto sa za ich uverejnenie pánovi doc. MUDr. Petrovi Sabakovi, PhD. verejne ospravedlňujeme.“

Celé ospravedlnenia Petrovi Sabakovi zo stránky HD zverejňujeme na konci článku.

"Ospravedlnili sa lebo tam bola žaloba, a tento denník nemal peniaze, tak sa s nami dohodol mimosúdne," napísal v diskusii Peter Visolajsky s tým, že ešte beží súd s pánom Bukovským, ktorého tvrdenia Hlavný denník uverejnil.

Peter Sabaka už vyhral súdy s Milanom Mazurekom, Milanom Uhríkom či s Republikou.

Peter Sabaka sa odborne vyjadroval v médiách k vývoju covidovej pandémie a bol jednou z najvýraznejších tvárí štátnej očkovacej kampane, za čo čelil množstvu hejtu nielen na sociálnych sieťach, ale aj z vtedajšej opozície. Antivaxeri dokonca zorganizovali v lete 2021 pred jeho domom protest.

Ospravedlnenia zverejnené na stránke Hlavného denníka:

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame